OVAKO GORŠTACI SLAVE PETROVDAN Ovo cveće danas ima posebnu simboliku!

11:35

Aktuelno 0

Danas je Petrovdan, a pre prvih sunčevih zraka, običaj je da se oberu Petrovci i sa njima okiti kuća, kofa - u koju se muzu krave, kao i šerpe u kojima se pravi sir i skuplja kajmak

OVAKO GORŠTACI SLAVE PETROVDAN Ovo cveće danas ima posebnu simboliku!
vikipedija/12 apostola

Srbi danas proslavljaju Svetog Petra, jednog od 15 najvećih hrišćanskih praznika, koji je posvećen svojim apostolima Petru i Pavlu.

U narodu važi za velikog sveca i praznuje ga gotovo svaka kuća u Srbiji.

U selima podno Murtenice i Zlatibora, gorštaci Petrovdan obeležavaju na poseban način, beru petrovo cveće, koje na ovaj dan ima posebnu namenu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Petrovci Printscreen/Instagram

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Ubrane cvetove, pletu u vence i venčiće, a onda sa njima okite kuću, objekte u domaćinstvu, ali što je najvažnije šerpe ili nekadašnje karlice u koje se kupi kajmak.

Posebno je zanimljivo što se cvetovi beru pre izlaska Sunca, da bi kada ogreje već bili okićeni. Pored starijih gorštaka, deca u ovom kraju takođe nastavljaju tradiciju i na ovaj način obeležavaju današnji praznik.

 

Nebojša Đurić

Njegova medalja sija kao zlato, a pasoš spreman za Olimpijske igre: Paraatletičar Nebojša Djurić zasluženo na putu za Pariz

Aktuelno

18:00

19 jul, 2024

Povodom osvajanja srebrne medalje na Svetskom paraatletskom prvenstvu u Japanu i plasmana na Paraolimpijske igre u Parizu u kabinetu gradonačelnice Užica, priređen je prijem za paraatletičara Nebojšu Đurića i njegovog trenera Miloša Zarića. Uz čestitke na osvajanju medalje i sjajnom rezultatu, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević poželela je Đuriću novo odličje u Parizu i poručila da će sportisti kao i do sada imati punu podršku grada.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading