BUDITE NA OPREZU Velike SMS prevare kruže Srbijom, evo kako da ih prepoznate

Lepote Srbije

21:00

Aktuelno 0

Ovih dana Srbijom kruži SMS prevara na koju su, na žalost naseli mnogi građani jer izgleda kao uobičajena poruka koje dobijamo od kompanija za dostavu paketa. Jedan klik i upisivanje privatnih podataka, ostajete bez novca.

BUDITE NA OPREZU Velike SMS prevare kruže Srbijom, evo kako da ih prepoznate
Pexels

 

 

Profesor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije potvrdio je koliko je ovo opasno, te da je najbolja zaštita da ne ostavljamo privatnu imejl adresu i brojeve telefona na društvenim mrežama.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kočović savetuje i da na računima u koloni "ostale usluge" svakog meseca proveramo taj iznos, jer se tu krije skrivena naplata.

Uz praznične poruke najbližih, ovih dana mešaju se i skupe SMS prevare, gde dolazi do automatske naplate, posle koje računi mogu da nam budu znatno uvećani. Ima li zaštite od ovakvih poruka?

Profesor Petar Kočović, stručnjak za telekomunikacije, objašnjava kako možemo da zaustavimo takvu vrstu naplate.

- Kod mnogih poruka piše – ako ne želite da ih primate, pošaljite na četvorocifren broj poruku STOP. Obavezno to treba da uradite - objašnjava Kočović, dodajući da takve poruke na Vajberu možemo da blokiramo.

Govoreći o prevarama preko SMS-a, Kočović kaže da možemo da primetimo uvećane račune u delu "ostale usluge".

- Ponudiće vam ring-tonove, igrice... Ako ostavljate brojeva telefona i privatne imejl adrese na društvenim mrežama, onda imate problem. Poskidajte sve privatne podatke na internetu - priča Kočović.

Dodaje i da Srbijom kruži SMS prevara, gde se u poruci kaže da nam je stigla poštanska pošiljka, te da treba da je prihvatimo, objašnjavajući da je i sam bio žrtva prevare 2014. godine kada mu je zbog poruke naplaćeno preko 200 evra.

Upozorava i da roditelji obrate pažnju kada deca igraju video-igrice preko interneta, jer i tada može da dođe do naplate bez prethodnog obaveštenja.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

 

Komentari(0)

Loading