Sve je uništeno, ni najstariji meštani ovo ne pamte: Sneg i led potpuno će desetkovati ovogodišnji rod šljiva u čačanskom kraju

20:00

Aktuelno 0

Narednih dana najavljeni minus mogao bi dokusuriti i ostalo voće

Sve je uništeno, ni najstariji meštani ovo ne pamte: Sneg i led potpuno će desetkovati ovogodišnji rod šljiva u čačanskom kraju
Rina

Osim problema u saobraćaju aprilski sneg koji je zavejao područje Zapadne Srbije velike probleme doneo je velikom broju voćara u selima čačanskog kraja. Ovog jutra sa zebnjom su obišli svoje zasade, u kojima ih je dočakala poražavajuća slika.

- Imamo oko 20.000 sadnica šljive i sve je jutros osvanulo pod snegom, ali to nije ono najgore. Na granama je debeli sloj leda i evidentno je da sve ono što je počelo vegetaciju da je sada uništeno. Ono što nas dodatno plaši, jeste najavljeni minus. Ukoliko se to zaista dogodi, sve što nije uništeno noćas biće uništeno od mraza u narednih nekoliko dana, rekao je za RINU voćar Veselin Vujović iz čačanskog sela Kačulice.

Meštani podjeličkih sela kažu da se i ranije dešavalo da padne sneg u aprilu, ali ipak da preko noći osvane 30 centimera belog pokrivača ne pamte ni oni najstariji. Mećava praćena jakim vetrom potrajala je satima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Nema spasa, do sledeće godine nema cveta. Za ovu godinu sa šljivama se čini da je kraj, nažalost. Osim šljiva, kajsiju je već desetkovao mraz, trešnja je pod znakom pitanja. Ako nešto opstane od voća, to jedino može biti jabuka koja još uvek nije procvetala, dodao je Veselin.

Osim u voćnjacima, snežne padavine nanele su štete i na povrtarskim kulturama. Prema rečima stručnjaka iz Institua za voćarstvo primarni načini zaštite u ovim momentima i nisu nešto što bi moglo da bude od velike pomoći.

„Postoje neki načini zaštite voćnih vrsta i to su pre svega primitivni od zadimljavanja do paljenja slame kako bi se podigla temperatura u voćnjacima, ali svi oni u praksi daju veoma malo rezultata a zahtevaju puno ljudskog rada. Postoje savremene metode kao što su orošavanje, tako da se ta rosa odnosno vlaga kojom se zasadi prskaju pretvara polako u led i oslobađa se određena količina toplote i na taj način se štite cvetovi, Međutim u našim zasadima ti sistemi skoro i da ne postoje”, rekao je direktor Instituta za voćarstvo Čačak Drako Jevremović.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Tagovi:

Komentari(0)

Loading