Šarganska osmica otvara prolećnu sezonu: Muzejski voz "NOSTALGIJA" počinje da radi punom parom

Lepote Srbije

15:00

Aktuelno 0

Deo ove pruge na relaciji od stanice Šargan Vitasi do Mokre Gore, koji predstavlja jedinstveno graditeljsko delo, otrgnut je od zaborava i čuvenom “Šarganskom osmicom“ ponovo odjekuje klaparanje vagona i pisak parnjače muzejskog voza „Nostalgija“.

Šarganska osmica otvara prolećnu sezonu: Muzejski voz "NOSTALGIJA" počinje da radi punom parom
vikipedija/Šarganska osmica

Jedinstvena železničko-muzejska atrakcija Šarganska osmica spremna je za prolećnu sezonu.

Deo je pruge stare gotovo 100 godina, koja je nekada povezivala Beograd sa Jadranskim morem, ušuškana u prirodno bogatstvo Mokre Gore. Ovaj muzejski kompleks na otvorenom jedinstven je u Evropi, a autentično rekonstruisani vagoni, parna mašina i železnički objekti privlače pažnju turista iz celog sveta.

Šarganska osmica otvara prolećnu sezonu: Muzejski voz Shutterstock
 

Ova pruga bila je žila kucavica i veza Evrope sa Jadranskim morem. Od Beograda do Dubrovnika i Zelenike, uskokolosečnom prugom od 760 mm, od 1925. do 1974.godine kroz tunele, preko mostova i kroz planinske useke saobraćao je čuveni voz „Ćira“ ostavljajući za sobom prepoznatljivi miris dima parne lokomotive..

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naime, voz “Nostalgija” će, od srede, 29. marta sa stanice Mokra Gora ka stanici Šargan Vitasi svakodnevno kretati u 10.30 i 13.30, a izuzetno, ukoliko postoji interesovanje, i u 8 časova.

Iz stanice Šargan Vitasi, voz “Nostalgija” ka stanici Mokra Gora svakodnevno polazi u 11.27 i 14.27, a ukoliko je potrebno i u 8.57.

Pored redovnih, shodno interesovanju putnika, moguće je organizovati i dodatne polaske voza.

Cena vozne karte na relaciji Mokra Gora–Šargan Vitasi je za odrasle 1.000 dinara, a za decu do 14 godina 500 dinara.

(zapadne.info)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

plivanje

Čovek koji snagom svoje volje ruši sve granice: Lazar iz Čačka vidi samo dva odsto ali sprema se za takmičenje u Engleskoj, svako jutro pliva i to preporučuje svima

Aktuelno

10:00

19 jun, 2024

Kupališna sezona na gradskim bazenimau Čačku već je počela, a to je iskoristio i poznati paratriatlonac iz grada na Moravi, koji se priprema za takmičenje u triatlonu u Engleskoj. Lazar Filipović je momak, koji snagom svoje čelične volje ruši sve predrasude i barijere i to sa svega dva odsto vida. Ono što je važno za dobru kondiciju, kako ovaj paratriatlonac ističe, pre svega jeste trening, a posebno naglašava benefite plivanja kao prve jutarnje aktivnosti.

Komentari(0)

Loading