SODA BIKARBONA ĆE SPASITI VAŠ VRT: Koristite je na ovaj način i zaštitite voće i povrće od propadanja

Lepote Srbije

11:00

Aktuelno 0

Soda bikarbona je nešto što je jako dobro imati pri ruci u mnogim slučajevima, evo jednog od njih.

SODA BIKARBONA ĆE SPASITI VAŠ VRT: Koristite je na ovaj način i zaštitite voće i povrće od propadanja
Shutterstock

Donosimo Vam nove savete koje možete iskoristiti tokom letnjih meseci.

Soda bikarbona za vinovu lozu i grožđe

Ako imate vinovu lozu ne zaboravite da je prskate rastvorom sode bikarbone:

75 grama sode bikarbone promešajte sa 10 litara vode. Isprskajte grožđe tokom zrenja i sprečite suvu trulež, ali možete i da povećate šećer u bobicama. Isti rastvor može da se koristi za prskanje stabala raznog voća i da se ovim spreči pojava gusenica na lišću.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Soda je broj jedan u borbi protiv pepelnice:

KRASTAVCI: Za preventivno prskanje krastavaca koristi se 1 čajna kašičica sode u 1 l vode. Sprečićete listove da požute. 

KUPUS: Istim rastvorom možete da posipate kupus protiv gusenica i bubica. Isto tako možete da napravite rastvor od 9 kašika jabukovog sirćeta i 1 litre vode. Ovim rastvorom isprskajte kupus i bubica neće biti. 

RIBIZLE: Ribizle isprskajte sa: 1 supenom kašikom sode bikarbone, 1 aspirinom, 1 kašikom deterdženta za pranje suđa, 1 kašika biljnog ulja i 4,5 litara vode.Da biste privukli pčele na grm ribizle, isprskajte je medenom vodom: u litar vode rastvorite 1 kašiku meda. Ovo će privući oprašivače i vaše ribizle će imati bogat plod.

JAGODE: U 10 litara vode (obavezna je plastična kanta) kapnite 15 kapi joda i mešajte drvenom kašikom da se jod dobro rastvori u vodi. Nakon obilnog zalivanja jagoda, ili posle kiše, pored svake jagode pospite i malo ovog rastvora. Posle možete da razmišljate o tome da presadite jagode na drugo mesto. I dobro vodite računa da ne premašite dozu joda, u protivnom možete da spržite koren jagode, piše family.rs

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Besplatan vrtić Dragačevo

VIŠE NOVCA U NOVČANIKU Besplatan vrtić i udžbenici za svako treće dete!

Aktuelno

18:00

28 mart, 2024

Lučani - Dragačevski kraj poznat je po tome da redovno sprovodi populacine mere kako bi se povećao prirodni priraštaj. Sada je potpisan ugovor sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju o sufinansiranju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini.

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading