SODA BIKARBONA ĆE SPASITI VAŠ VRT: Koristite je na ovaj način i zaštitite voće i povrće od propadanja

Lepote Srbije

11:00

Aktuelno 0

Soda bikarbona je nešto što je jako dobro imati pri ruci u mnogim slučajevima, evo jednog od njih.

SODA BIKARBONA ĆE SPASITI VAŠ VRT: Koristite je na ovaj način i zaštitite voće i povrće od propadanja
Shutterstock

Donosimo Vam nove savete koje možete iskoristiti tokom letnjih meseci.

Soda bikarbona za vinovu lozu i grožđe

Ako imate vinovu lozu ne zaboravite da je prskate rastvorom sode bikarbone:

75 grama sode bikarbone promešajte sa 10 litara vode. Isprskajte grožđe tokom zrenja i sprečite suvu trulež, ali možete i da povećate šećer u bobicama. Isti rastvor može da se koristi za prskanje stabala raznog voća i da se ovim spreči pojava gusenica na lišću.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Soda je broj jedan u borbi protiv pepelnice:

KRASTAVCI: Za preventivno prskanje krastavaca koristi se 1 čajna kašičica sode u 1 l vode. Sprečićete listove da požute. 

KUPUS: Istim rastvorom možete da posipate kupus protiv gusenica i bubica. Isto tako možete da napravite rastvor od 9 kašika jabukovog sirćeta i 1 litre vode. Ovim rastvorom isprskajte kupus i bubica neće biti. 

RIBIZLE: Ribizle isprskajte sa: 1 supenom kašikom sode bikarbone, 1 aspirinom, 1 kašikom deterdženta za pranje suđa, 1 kašika biljnog ulja i 4,5 litara vode.Da biste privukli pčele na grm ribizle, isprskajte je medenom vodom: u litar vode rastvorite 1 kašiku meda. Ovo će privući oprašivače i vaše ribizle će imati bogat plod.

JAGODE: U 10 litara vode (obavezna je plastična kanta) kapnite 15 kapi joda i mešajte drvenom kašikom da se jod dobro rastvori u vodi. Nakon obilnog zalivanja jagoda, ili posle kiše, pored svake jagode pospite i malo ovog rastvora. Posle možete da razmišljate o tome da presadite jagode na drugo mesto. I dobro vodite računa da ne premašite dozu joda, u protivnom možete da spržite koren jagode, piše family.rs

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading