LUKA ĆE BITI KAO U PRIČI, SAMO AKO OVU BILJKU POSADITE PORED: Niste ni svesni kako će se ROD DUPLIRATI!

Lepote Srbije

17:00

Aktuelno 0

Važno je kombinovati i biljke koje iz zemlje ne crpe iste stvari i nisu podložne istim bolestima.

bašta
Shutterstock

Začinske biljke svojim mirisima odbijaju štetočine povrća pa ih je dobro posaditi uz rub gredice, a prostor na njoj možete bolje iskoristiti tako da različite vrste povrća sadite jedne pokraj drugih.

Povrtnjaku je važno menjati biljke koje imaju različite zahteve. Tradicionalno se to rešavalo plodoredom, no danas sve popularnije postaju mešovite kulture. Sadnjom više različitih biljaka na istoj gredici bolje se iskorišćava prostor, stoga su mešovite kulture naročito pogodne za manje vrtove. Dok se na poljima biljke sade u ravne redove s mnogo prostora između njih kako bi se olakšao pristup teškim strojevima, u vrtu nam nešto gušće posađene biljke neće smetati. Baš naprotiv.

U mešovitoj kulturi, kao i u prirodi, biljne zajednice tokom vegetacijskog perioda rastu neposredno jedna uz drugu. Tako njihovo lišće zasenjuje tlo i štiti njegovu vlagu od isparavanja. Dobro promišljena mešovita kultura na jednoj gredici mora se nadopunjavati, kako nadzemno, tako i podzemno.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

LUKA ĆE BITI KAO U PRIČI, SAMO AKO OVU BILJKU POSADITE PORED: Niste ni svesni kako će se ROD DUPLIRATI! Foto: Rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Biljke moraju biti odabrane tako da se međusobno ne ugrožavaju svojim listovima i plodovima, a uvek mora ostati dovoljno prostora za svetlost i vazduh. Harmonična dopuna naročito je važna u području korena. Korenasto povrće tako se odlično nadopunjuje s lisnatim povrćem, dok bi se s biljkama iste porodice moglo takmičiti za podzemni prostor.

Važno je kombinovati i biljke koje iz zemlje ne crpe iste stvari i nisu podložne istim bolestima. Primer, pored paradajza nije dobro posaditi papriku, ali kupusnjače će dobro iskoristiti prostor ispod paradajza i postati otpornije jer paradajz luči stvari koje odbijaju štetnike kupusa. Na gredicu je dobro uključiti i nešto začinskog bilja jer ono katkad poboljšava ukus biljaka koje rastu kraj njega. Tako je rani krompir posađen uz kim i korijander ukusniji nego inače. Kopar i šargarepa imaju sličan međuodnos, čak ih se može zajedno sejati u jedan red. 

Cvekla

Cvekla bolje raste ako se posadi uz luk, bosiljak, pasulj, salatu, kupus ili paradajz. Ako je posađena uz luk, odbija neke kukce i korove.

LUKA ĆE BITI KAO U PRIČI, SAMO AKO OVU BILJKU POSADITE PORED: Niste ni svesni kako će se ROD DUPLIRATI! rina
 

Patlidžan

Patlidžan možete pokušati zaštititi od napada štetočina tako da kraj njega posejete pasulj.

Luk

Luk se obično sadi uz šargarepu jer odbija bube koje napadaju nju i obrnuto. Posejete li kamilicu pored luka, poboljšaćete mu aromu.

Paradajz

Bosiljak tera belu mušicu (Trialeurodus vaporarium). Dobro se slaže s paradajzom. Kraj svake stabljike posadite tri sadnice bosiljka. Dobri susedi takođe su zelena salata, cikorija, beli luk, šargarepa, kukuruz, grašak, rotkvice, suncokret, luk, cvekla, celer i kim. Loše se slaže s komoračem i graškom, a poželjno ga je saditi što dalje od krompira.

paradajz Shutterstock
 

Blitva

Nije preterano zahtevna pa će joj dobri susedi biti šargarepa, niski pasulj, radič, rotkva i kupusnjače.

Beli luk

Posađen u blizini ruža tera uši. Sadi li se oko voćaka učinkovit je protiv voćnih moljaca. Štiti od kovrdžavosti lista breskve i krastavosti jabuke. U blizini paradjza odbija grinje. Ipak, pasulj, grašak i kupusnjače loše podnose njegovu blizinu.

Brokoli

Posađen uz kopar ili metvicu bolje raste. Slaže se i s jagodama.

Pasulj

Niski pasulj dobro je saditi uz suncokrete ili čičoke jer voli delomičnu senu. Sve vrste pasulja dobro je posaditi uz kukuruz, krompir, kukuruz i celer jer te biljke zahtevaju mnogo hranjivih stvari, a pasulj fiksira kiseonik. Manje je verovatno da će ga napasti štetočine ako su uz njega posađene petunije. Raste snažnije uz čubar.

Grašak

Sadnja graška s kukuruzom podstiče rast kukuruza. Dobri susedi grašku su zelena salata, keleraba, kopar, šargarepa, radič, kupusnjače, komorač, tikvice i rotkvice. Loši susedi su luk, beli luk, krompir, paradjz, praziluk i visoki pasulj.

Jabuka

Posadite li vlasac kraj jabuke manja je mogućnost da će oboleti od krastavosti ili fuzikladija jabuke (Venturia inaequalis). Dobro je kraj nje saditi i pelin koji štiti od ušiju, kao i detelinu koja obogaćuje tlo kiseonikom.

LUKA ĆE BITI KAO U PRIČI, SAMO AKO OVU BILJKU POSADITE PORED: Niste ni svesni kako će se ROD DUPLIRATI! Shutterstock
 

Krastavac

Dobri susedi krastavcima su luk, beli luk, salata u glavicama, kopar, niski pasulj, cvekla, anis, visoki pasulj, celer, kupusnjače, komorač, korijander i kim. Loši – krompir, paradajz, radič i rotkva.

Krompir

Kako biste mu povećali otpornost, blizu krompira posadite i malo rena. Dobri susedi krompiru takođe su keleraba, niski pasulj, bob, metvica, spanać, dragoljub, kim i kadifica.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading