U OVOM KRAJU JE ZABRANJENO BRANJE SREMUŠA Osam zaštićenih vrsta flore i faune zabranjeno za sakupljanje

21:00

Aktuelno 0

Ministarstvo zaštite životne sredine za ovu godinu zabranilo je sakupljanje osam zaštićenih vrsta divlje flore i faune na teritoriji čitave države, a za pojedine vrste uvedena je zabrana u više upravnih okruga.

U OVOM KRAJU JE ZABRANJENO BRANJE SREMUŠA Osam zaštićenih vrsta flore i faune zabranjeno za sakupljanje
Rina

U naredbi ministarke Irene Vujović objavljenoj u Službenom glasniku navodi se da je na celoj teritoriji Srbije zabranjeno sakupljanje Barske perunike, Trepljastog kantariona, Planinskog kantariona, Rumelijskog kantariona, Crne čemerike, Medicinske pijavice, Šumske kornjače i Poskoka.

Na područjima upravnih okruga koji čine Vojvodinu zabrana se odnosi i na Veprinu, Jezičastu kostriku, Oman.

Dodatno na području Sremskog upravnog okruga zabranjeno je sakupljanje Sremuša.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na području Vojvodine, te Podunavskog, Braničevskog, Borskog i Rasinskog upravnog okruga zabrana se odnosi i na Zelenu žabu, Malu zelenu žabu i Veliku zelenu žabu.

Baštenski puž zaštićen je od sakupljanja na područjima Zapadnobačkog, Sremskog, Mačvanskog i Braničevskog upravnog okruga.

Šumski – sivi puž, te Vinogradarski puž istu zaštitu uživaju na područjima Zapadnobačkog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Srednjebanatskog upravnog okruga i Južnobanatskog upravnog okruga.

Izuzetno, zabrana sakupljanja ovih vrsta ne odnosi se na zaštićena područja u kojima je planom odnosno godišnjim programom upravljanja zaštićenih područja, sakupljanje tih vrsta dozvoljeno, navodi se u naredbi.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Tagovi:

Komentari(0)

Loading