MEDVEDI NE SPAVAJU OVE ZIME Svoje brloge napuštaju samo iz dva razloga

Lepote Srbije

18:00

Aktuelno 0

Životinje koje mogu da prepešače desetine kilometara dnevno, ni reka Drina im nije prepreka

MEDVEDI NE SPAVAJU OVE ZIME Svoje brloge napuštaju samo iz dva razloga
Rina

Skrovita stanište Tare omogućila su opstanak najbrojnijoj i najznačajnijoj populaciji medveda u Srbiji. U Nacionalnom parku Tara živi više 60 odraslih jedinki, a njih 18 je markirano i prate se preko GPS ogrlice i foto zamki.

"Godinama unazad vrši se monotoring mrkog medveda. Na taj način ustanovili smo da se itekako puno kreću. Dešavalo se da mlađi medvedi koji traže svoj životni prostor pređu dnevno do 60 kilometara, a neki su za devet meseci prešli čak oko 1800 kilometara", rekao je za agenciju RINA Ranko Milanović rukovodilac službe za informisanje u NP Tara.

U svojim putešestvijama oni prelaze granicu, ali se vrlo često vraćaju da zimu prespavaju na svom prirodnom staništu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Dok je lepo vreme oni znaju da preplivaju Drinu, prošetaju do Zenice oko 270 kilometara i vrate se u svoje prirodno stanište" , navodi Ranko.

Tokom zime medvedi odlaze u zimski san ili hibernaciju. Tada se uglavnom nalaze u svojim brlozima, mada neki mogu biti aktivni i tokom cele zime i ne padaju u potpuni zimski san već na svakih deset dana ustaju kako bi urinirali ili pili vodu.

"Temperatura tela im se spušta na oko 2 stepena, disanje, puls i metabolizam se usporavaju, ali ipak se lako mogu probuditi i izaći iz brloga, posebno nakon perioda otopljavanja. Tokom blagih zima poneki medvedi sve vreme ostanu na nogama", ističe Ranko.

Tara kao prirodno stanište mrkih medveda vrlo često je na turističkoj mapi ljubitelja životinja. Da bi se potpuno spojili sa prirodom posetioci su u mogućnosti da obiđu i autentične čeke na koje medvedi dolaze po hranu.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici. Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Povratak na selo

NAJBOLJA ODLUKA ZA STEFANA Kupio kuću u Kukićima za 10.000 evra, pa pokrenuo sopstveni biznis sa strugarom!

Aktuelno

17:00

21 maj, 2024

Čačak - Sve je više mladih koji se odlučuju da ostanu ili da se vrate da žive na selu, naročito u onima koji imaju dobru infrastrukturnu povezanost sa obližnjim gradovima. Bračni par Jovanović, Stefan i njegova supruga jedni su od onih koji su svetla velikog grada menjali za život u mirnim Kukćima nadomak Čačka. Preko javnog konkursa Ministarstva za brigu o selu dobili su 10.000 evra bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Komentari(0)

Loading