SAVETI ZA VOĆARE Sunčani dani pokrenuli vegetaciju, voćari u strahu, šta raditi da nam se ovogodišnji rod ne desetkuje?

17:00

Aktuelno 0

Voćari se po prvi put raduju zahlađenju

SAVETI ZA VOĆARE Sunčani dani pokrenuli vegetaciju, voćari u strahu, šta raditi da nam se ovogodišnji rod ne desetkuje?
Foto: Rina

Iako je tek sad stiglo zahlađenje u zapadnu Srbiju i temperature konačno liče na prave zimske, pitanje je kako će se prethodni topli dani odraziti na ovogodišnji rod voća. Činjenica je da vremenski rolerkoster ne odgovara meteoropatama, ali ni poljoprivrednicima.

- Voće je trenutno u fazi dubokog fiziološkog mirovanja, određeni procesi polako kreću i u zavisnosti od daljeg razvoja situacije videćemo šta će se desiti. Biljke miruju, ali vremenski uslovi pogotovu visoke dnevne temperature, nisu ni noću tako hladne kakve bi trebale da budu, polako inciraju, pratićemo situaciju šta će se dešavati u narednom periodu, rekao je za RINU dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo.

Najavljena promena vremena i naglo zahlađenje u narednom periodu prema njegovim rečima povoljno će uticati na voće i biljke, jer bi trebalo niže temperature će zaustaviti već pokrenutih procesa.

Foto: Rina
 

- U tim situacijama ono što proizvođači mogu da urade pogotovu kod drvenastih voćnih kultura jeste da urade adekvatnu rezidbu i na taj način, uklanjanjeim fiziološki najaktivnijih delova na stablu dolazi do usporavanja vegetacije.

Naravno, treba voditi računa o redosledu izvođenja te operacije, jer ovi vremenski uslovi doprinose razvoju određenih patogena za koje proizvođači poslednjih godina jako teško iznalaze način da se reše, to su pre svega baktrerije poje podižu tačku mržnjenja, a dobro znamo da su neki preparati takozvani "antibiotici" kod nas na tržištu zabranjeni, proizvođači moraju sve te neke mere i preventivu da urade", dodaje Leposavić.

Foto: Rina
 

On takođe savetuje stručnjake da bi bilo poželjno okrečiti stabla i izvršiti dodavanje bakarnih preparata koji imaju bakterocidno dejstvo i na taj način preduprediti štete koje mogu nastati. To je jedan od dobrih načina da se moguće štete preduprede i da nije kasno da se to i sada učini kako bi se taj proces cvetanja usporio.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading