OVAKVOJ PROGNOZI SE NISMO NADALI: Direktor RHMZ otkrio hoće li biti snega za doček Nove godine

Lepote Srbije

21:00

Aktuelno 0

Poznato šta nas čeka tokom novogodišnje noći.

OVAKVOJ PROGNOZI SE NISMO NADALI: Direktor RHMZ otkrio hoće li biti snega za doček Nove godine
shutterstock

Područje Balkanskog poluostrva do kraja ove kalendarske godine nalaziće se pod uticajem relativno toplog vazduha iz regiona Sredozemlja i zato ćemo Novu godinu dočekati bez snega i s temperaturama i do 10 stepeni u plusu, kaže prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ).

- Kratkotrajna prolazna naoblačenja koja se očekuju u subotu (24. 12), a potom u utorak (27. 12) i petak (30. 12), uslovljavaće mestimično slabu kišu, uz malu količinu padavina, a provejavanje slabog snega biće moguće samo na vrhovima najviših planina. Snežni pokrivač se zato za Novu godinu ne očekuje ni u nižim ni u višim predelima, a temperatura će u novogodišnjoj noći biti iznad proseka, s vrednostima od -2 do 4 stepena, dok će dnevne temperature 1. januara dostizati i 10 stepeni. Padavine se ne očekuju - kaže on.

OVAKVOJ PROGNOZI SE NISMO NADALI: Direktor RHMZ otkrio hoće li biti snega za doček Nove godine Shutterstock
 

Dodaje, iako će u prvoj dekadi sledeće godine uslediti manji pad temperature, za božićne praznike pojava padavina biće kratkotrajna, uglavnom u vidu kiše, a temperatura će biti viša u odnosu na višedecenijske proseke.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovakvo vreme nimalo ne pogoduje hroničnim bolesnicima, ali ni zdravim osobama, koje sve više osećaju probleme zbog naglih oscilacija.

Nije sve ovo dobro ni za poljoprivredu, jer mraz i snežni pokrivač imaju značaj za određene sorte biljaka. 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading