OSUĐENICI IMALI VELIKU ULOGU Okružni zatvoren u Smederevu predstavio svoju rakiju (FOTO)
Okružni zatvor u Smederevu predstavio je po drugi put na upravo završenom Šumadijskom festivalu rakije u Кragujevcu tri vrste rakije koje se proizvode na ekonomiji ovog zavoda.
Na ovom jedinstvenom poljoprivrednom gazdinstvu proizvodi se rakija od jabuka, šljiva i kajsija, a na ekonomiji su zastupljene i stočarska i ratarska proizvodnja.
Možda vas zanima:
OVO SIGURNO NISTE ZNALI Uvek ste koristili bokal pogrešno, evo čemu služi drška zapravo (VIDEO)
Često se dešava da domaćice, uprkos provođenju mnogo vremena u kuhinji, nisu svesne prave svrhe ili dodatnih funkcija nekih kuhinjskih pomagala.
Peče deda, pečem ja - pekli smo obadva: Podloženi kazani za rakiju širom Zapadne Srbije, Stefan je ovaj u Srba sveti zanat naučio od svog dede i sada i sam ume da napravi ljutu prepečenicu
Jesen je ono doba godine kada se većina voća i povrća na seoskim imanjima širom Srbije uveliko obrala i prodala, a za vredne domaćine dolazi vreme odmora. Ipak, mnogi od njih i danas su verni srpskoj tradiciji, pa od viška voća prave nadaleko čuvenu domaću rakiju. Iako u Srbiji ima registrovano preko 1000 destilerija, tradicionalni način pečenja rakije živi po selima naše zemlje. U okolini grada na Moravi, uveliko su podloženi kazani iz kojih ističe čačanska prepečenica.
Možda vas zanima:
OVO SIGURNO NISTE ZNALI Uvek ste koristili bokal pogrešno, evo čemu služi drška zapravo (VIDEO)
Često se dešava da domaćice, uprkos provođenju mnogo vremena u kuhinji, nisu svesne prave svrhe ili dodatnih funkcija nekih kuhinjskih pomagala.
Peče deda, pečem ja - pekli smo obadva: Podloženi kazani za rakiju širom Zapadne Srbije, Stefan je ovaj u Srba sveti zanat naučio od svog dede i sada i sam ume da napravi ljutu prepečenicu
Jesen je ono doba godine kada se većina voća i povrća na seoskim imanjima širom Srbije uveliko obrala i prodala, a za vredne domaćine dolazi vreme odmora. Ipak, mnogi od njih i danas su verni srpskoj tradiciji, pa od viška voća prave nadaleko čuvenu domaću rakiju. Iako u Srbiji ima registrovano preko 1000 destilerija, tradicionalni način pečenja rakije živi po selima naše zemlje. U okolini grada na Moravi, uveliko su podloženi kazani iz kojih ističe čačanska prepečenica.
Možda vas zanima:
OVO SIGURNO NISTE ZNALI Uvek ste koristili bokal pogrešno, evo čemu služi drška zapravo (VIDEO)
Često se dešava da domaćice, uprkos provođenju mnogo vremena u kuhinji, nisu svesne prave svrhe ili dodatnih funkcija nekih kuhinjskih pomagala.
Peče deda, pečem ja - pekli smo obadva: Podloženi kazani za rakiju širom Zapadne Srbije, Stefan je ovaj u Srba sveti zanat naučio od svog dede i sada i sam ume da napravi ljutu prepečenicu
Jesen je ono doba godine kada se većina voća i povrća na seoskim imanjima širom Srbije uveliko obrala i prodala, a za vredne domaćine dolazi vreme odmora. Ipak, mnogi od njih i danas su verni srpskoj tradiciji, pa od viška voća prave nadaleko čuvenu domaću rakiju. Iako u Srbiji ima registrovano preko 1000 destilerija, tradicionalni način pečenja rakije živi po selima naše zemlje. U okolini grada na Moravi, uveliko su podloženi kazani iz kojih ističe čačanska prepečenica.
Ekonomija OZ u Smederevu se prostire na površini od skoro dva hektara, dok površina pod zasađenim jabukama zauzima 1,1 hektar. Voće se čuva u hladnjači, kapaciteta 100 tona robe, opremljenoj po HASSAP standardu. Osim hladnjače za voće, izgrađene su i dve komore za povrće kapaciteta od po osam tona.
U procesu pravljenja rakije osuđenici iz otvorenog i poluotvorenog odeljenja su angažovani na pomoćnim poslovima, poput branja jabuka, njihovog pranja i čišćenja i drugih poslova koje mogu da nauče od instruktora u ovom zavodu.
U stolarskoj radionici osuđenici izrađuju drvenu ambalažu za rakiju koja je takođe prikazana posetiocima na Šumadijskom festivalu.
Treći Šumadijski festival rakije su organizovale Asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Gradska turistička organizacija, a uz podršku Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Кragujevac.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
OVDE BEBA NE MANJKA Dok bela kuga hara Srbijom, ovaj grad potpuno odskače od crnih prognoza
Iako se u Srbiji već godinama beleži trend iseljavanja, Novi Pazar je jedan od retkih gradova koji ima razloga za optimizam kada je reč o demografiji. Prema projekcijama Republičkog zavoda za statistiku, broj stanovnika Novog Pazara do 2052. godine biće uvećan za 13,4 odsto, što je rezultat pozitivnog prirodnog priraštaja.
Danas je Mratindan, ženama je strogo zabranjeno da ovo uzimaju u ruke! Veliki je praznik, nikako ne valja...
Danas se završava period Vučijih dana, koji su počeli na Đurđic
Uskoro počinje Božićni post, a evo i do kada traje: Ova pravila morate da ispoštujete, jedno strogo se tiče hrane!
Veoma je važno da se tokom posta uzdržite od loših misli i dela
Danas je važan dan za vernike, slavimo veliki praznik! Običaj se tiče bolesti, strog je i ne valja ga prekršiti!
Behu svi iz Sedamdeset apostola
Težak sneg obarao drveće, registrovano nekoliko stotina kvarova na elektro-mreži: Na terenu angažovano 155 ekipa, ulažu napore da svi meštani što pre dobiju struju
Sve raspoložive ekipe Elektrodistribucije Srbije su intenzivno i bez prekida radile na saniranju kvarova na distributivnoj mreži, izazvanih nevremenom praćenim olujnim vetrom i teškim, vlažnim snegom, koje je pogodilo Srbiju. Najveći broj kvarova registrovan je na teritorijama Raškog, Zlatiborskog, Jablaničkog i Moravičkog okruga.
Komentari(0)