DANAS SLAVIMO JEVANĐELISTU MATEJA Ispoštujte ovaj običaj i sačuvaćete dom od LOŠE ENERGIJE, a obezbediti prosperitet

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

SPC slavi Svetog Mateja 29. novembra, dan obeležen crnim slovom, a ovi se običaji poštuju na današnji dan, Matijevdan.

DANAS SLAVIMO JEVANĐELISTU MATEJA Ispoštujte ovaj običaj i sačuvaćete dom od LOŠE ENERGIJE, a obezbediti prosperitet
Printscreen/Manastir Lešće, freska apostola Mateja

Bio je carinik i sakupljač poreza, ali na prvi poziv Gospoda u Kapernaumu Matej je krenuo prilježno i punim srcem za Hristom. Naziva se još i trinaestim apostolom. Posle izdaje Hrista i samoubistva dobio je poziv da zameni Judu Iskariotskog.

Napisao je Jevanđelje na jevrejskom jeziku i ono je, prevedeno na grčki, došlo i do nas. Po silasku Svetoga Duha, apostol Matej propovedao je Jevanđelje u Etiopiji, Partiji i Mideji.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve. Sveti aspostol je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U Etiopiji postavio je za episkopa nekog Platona, a zatim se povukao u molitvenu samoću. Krstio je ženu i sina kneza te zemlje i knez naredi vojnicima da ga dovedu na sud.

DANAS SLAVIMO JEVANĐELISTU MATEJA Ispoštujte ovaj običaj i sačuvaćete dom od LOŠE ENERGIJE, a obezbediti prosperitet vikipedija
 

Vojnici nikada nisu uspevali da vide jevanđelistu iako su mu čuli glas, pa je najzad sam knez odlučio da ga uhvati. Mučio ga je paleći mu vatru na grudima i svetitelj najzad pomolivši se Bogu izdahnu.

Knez je naredio da Matejevo telo, u olovnom sanduku, bace u more, ali se Matej čudotvorno javio episkopu Platonu i rekao mu gde da nađe njegovo telo.

Videvši sva ova čudesa, knez se najzad krstio i primio ime Mateja napustivši sva svoja zemaljska dobra, a kada je postao i episkop bogougodno je služio Crkvi do kraja svog života.

Običaji na Matijevdan

Prema predanju ovaj apostol nije jeo meso, već se hranio voćem, žitaricma i povrćem. Postoji staro verovanje da na ovaj dan treba isplatiti sve dugove i poreze - sve što ste ikome dužni treba da bude vraćeno.

To je inače i poželjno s obzirom da se upravo dan pre počinje sa Božićnim postom. Dobar duhovni start započnite izmirenjem dugova.

Na ovaj praznik se praktikuju razni običaji, ali najvažniji su molitva i čitanje jevanđelja po Matiji.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa, a neke porodice u Srbiji proslavljaju Matijevdan kao krsnu slavu. Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo.

Propovedao je hrišćanstvo, isceljivao bolesne i kako navode mnogi spisi, činio razna čuda.

Matijevdan se u mnogim porodicama, a naročito među Srbima iz Hercegovine obeležava kao krsna slava.

Molitva Svetom Mateju apostolu za pomoć u finansijskim nevoljama

Presveta Device Marijo, molim te zamoli svog Božanskog Sina, Gospoda našega Isusa Hrista, da dopusti Svetom Mateju, apostolu, da nam pomogne u našim finansijskim nevoljama i da nam usliši ovu našu molbu:

“Dragi Sveti Mateju, apostole Isusa Hrista, usrdno te molimo, pomozi nam u našim nevoljama, pomozi nam podmiriti sve naše obaveze, platiti dugove i podmiriti sve naše svakodnevne potrebe. Mi znamo da nismo gospodari dobara koja nam je Bog dao i poverio na upravljanje, nego samo upravitelji tih dobara, ali te usrdno molimo da nam pomogneš sačuvati sve što posedujemo, tako da nam to ne unište zli pakleni duhovi u svom besnom jurišu i u svom napadu. To te molimo po Gospodu našem Isusu Hristu. Amin.“

Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

brana

Prva zelena brana u Srbiji, visoka 68 metara: Istorijski dan za Zapadnu Srbiju, reka Rzav potekla kroz tunelske cevi

Aktuelno

12:00

29 mart, 2024

Prelomni trenutak u izgradnji brane „Arilje - profil Svračkovo”, koja će biti rezervoar čiste, pijaće vode za oko pola miliona žitelja zapadne Srbije dogodio se juče kada je Rzav potekao kroz tunelske cevi, što je omogućilo početak gradnje predbrane i zemljane brane koja će formirati jezero pijaće vode, ukupne zapremine 28 miliona kubnih metara.

Besplatan vrtić Dragačevo

VIŠE NOVCA U NOVČANIKU Besplatan vrtić i udžbenici za svako treće dete!

Aktuelno

18:00

28 mart, 2024

Lučani - Dragačevski kraj poznat je po tome da redovno sprovodi populacine mere kako bi se povećao prirodni priraštaj. Sada je potpisan ugovor sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju o sufinansiranju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini.

Komentari(0)

Loading