SUTRA JE DRŽAVNI PRAZNIK DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU Gde, kako i šta radi, a šta ne radi, parking besplatan, supermarketi otvoreni...

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće obeležen sutra u Srbiji kao i u mnogim zemljama širom sveta državnim manifestacijama u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.

SUTRA JE DRŽAVNI PRAZNIK DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU Gde, kako i šta radi, a šta ne radi, parking besplatan, supermarketi otvoreni...
Shutterstock

Dan primirja, koji je u Srbiji državni praznik, ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11 sati potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće obeležen u petak, 11. novembra 2022, a prodavnice i ugostiteljski o objekti će uglavnom raditi.

Tog dana će biti i jedan od 13 prazničnih dana koje smo imali u toku 2022. godine. Ujedno i poslednji do nove godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Osim na dane državnih praznika, zaposleni imaju pravo da ne rade u dane određenih verskih praznika.

Pojedino objekti će raditi uobičajeno, ali postoje i oni koji neće.

Pošte

U petak će raditi samo dežurne pošte u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i drugim većim gradovima, kao i pošte na graničnim i administrativnim prelazima – ukupno 39 pošta u Srbiji. Po neizmenjenom radnom vremenu, radiće pošte na graničnim i administrativnim prelazima – non-stop, osim pošte na Graničnom prelazu Čukarka, koja radi od 7 do 18.30 časova. Spisak pošta koje će dežurati tokom praznika, možete da pogledate na ovom linku.

Gradske pijace

Sve pijace koje se nalaze u sistemu JKP „Gradske pijace“ će na Dan državnog praznika raditi uobičajeno od 06 do 19 časova, u cilju omogućavanja snabdevanja građana zdravim i visokokvalitetnim namirnicama.

Banke

Većina banaka neće raditi, biće otvorene samo one u tržnim centrima. Filijale u tržnim centrima će raditi uobičajeno radno vreme.

Printscreen
 

Prevoz

Javni gradski prevoz će funkcionisati po nedeljnom redu vožnje, pa na ulicama možete da očekujete manji broj autobusa, tramvaja i trolejbusa.

Taksi

Taksisti će vožnje naplaćivati po drugoj, skupljoj tarifi, odnosno onoj koja važni nedeljom, noću i tokom praznika.

Tržni centri

Kako tržni centri skoro uvek rade i za vreme praznika, i sada će biti otvoreni i radiće od 10 do 22 časa. Bioskopi u tržnim centrima i drugi bioskopi radiće i više nego radnim danima, odnosno po vikend-šemama.

Prodavnice

Svi lanci supermarketa radiće po uobičajenom radnom vremenu.

Benzinske stanice

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda radiće od 00 do 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6.00 do 20.00.

Parking servis

JKP „Parking servis“ Beograd u petak neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada, odnosno parking će u petak biti besplatan.

Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta biće otvoreni na dan praznika i radiće po uobičajenom sistemu naplate, kao i Služba za prenos vozila.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading