MEŠTANI PREPRIČAVAJU BROJNA ČUDA Ljubavni izvor sakriven u šumi kod manastira Rača već vekovima posećuju nerotkinje (FOTO)

J. K.

12:12

Aktuelno 0

Za praznik Svetog arhangela Gavrila vezani su mnogi običaji, ovom često slavljenom svecu mole se i nerotkinje jer se veruje da donosi dobre i blage vesti.

MEŠTANI PREPRIČAVAJU BROJNA ČUDA Ljubavni izvor sakriven u šumi kod manastira Rača već vekovima posećuju nerotkinje (FOTO)
Foto: Rina

 

Oni koji se bore za potomstvo na ovaj dan posećuju svete izvore i mole se za porod. Jedno od takvih mesta je Lađevac duboko sakriven u šumi u blizini manastira Rača kod Bajine Bašte.

"Vodu koja teče iz kamena nazivaju još i ljubavni izvor. Žene koje ne mogu da ostanu u drugom stanju, ovde dolaze da se tri puta umiju i tri puta napiju i posle im naravno treba čovek", objašnjava meštanin delotvornost ovog izvora i dodaje da tu nije kraj lekovitosti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Majke su dovodile decu koja imaju poroblema sa očima, da se ovde umiju kako bi ozdravila”, otkriva on.

Ovaj alkalno - tremalni izvor kraškog porekla među meštanima poznat je i kao “toplo vrelo”, jer se temepratura vode konstantno kreće od 15 do 18 stepeni celzijusa. Nekad je bilo nadaleko poznato po svojoj lekovitosti, pa su ovde spas i izlečenje tražili putnici namernici iz dalekih gradova.

“Topla voda sa izvora Lađevac provereno leči od šuge i drugih kožnih bolesti. U davna vremena kad nije bilo apoteka, Račani su trgovcima prodavali ovu vodu koja je karavanom stizala čak do Azije”, priča meštanin Rače. 

Kanjon reke Rače još uvek je nedovoljno istražen, a izvor Lađevac svakako je jedan od bisera na koje ćete naići i iako nemate zdravstvenih problema koje njegova voda eči, svakako je lepo iskustvo proći kroz ovu prirodnu oazu

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading