OVO NALAZIŠTE BUDI INTERESOVANJE STRANIH TURISTA Pronađeni predmeti stari čak 7.000 godina na padinama Fruške gore (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

08:00

Aktuelno 0

Na padinama Fruške gore, u Rakovcu, nalazi se arheološko nalazište koje budi sve veće interesovanje stranih turista.

OVO NALAZIŠTE BUDI INTERESOVANJE STRANIH TURISTA Pronađeni predmeti stari čak 7.000 godina na padinama Fruške gore (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Gradina

Gradina je višeslojni arheološki lokalitet koji se nalazi u selu Rakovac, (opština Beočin), na Fruškoj gori i pripada kategoriji spomenika kulture od velikog značaja. Sistematska arheološka iskopavanja ovog nalazišta vršena su od 1963. do 1978. godine i sa prekidima još uvek traju.

U ovom naselju redovne su organizovane ture za posetioce iz cele Srbije, ali i za turiste iz Mađarske, Slovenije i drugih zemalja. Do ovog lokaliteta možete doći sopstvenim prevozom ili prigradskim autobusom (linije od 77 do 86).

vikipedija/ostaci manastira Dombo
 

Naselje datira iz starijeg kamenog doba, a pronađeni predmeti pokazuju da su stari i 7.000 godina. Ovo kulturno područje je pod zaštitom države i pripada spomenicima od velikog kulturnog značaja. Velika arheološka iskopavanja krenula su sredinom 60-ih godina prošlog veka, ali i dan-danas predmeti se mogu naći duboko pod zemljom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

nsuzivo/ostaci manastira Dombo

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kao građevinski materijali za pravljenje tadašnje crkve korišćeni su kamen i opeka, kao i različiti stilovi u kojem dominira vizantijski. U vreme kasne antike je sagrađena rimska vila, čiji su ostaci stari preko 1.600 godina, a vidljivi su i danas.

nsuzivo/Gradina
 

Na istom lokalitetu vidljiv je i bunar i podzemna prostorija, koju su deca pre nekoliko decenija koristila i za svoje igre. Na tom mestu, 1100. godine, bila je podignuta bazilika i manastir, posvećeni Svetom Đorđu (manastir Dombo). Oba sveta mesta su razrušena tokom najezde Tatara i zatim su obnovljena u gotskom stilu.

Za baziliku se pretpostavlja da je rađena u vizantijskom stilu po naređenju kralja Kolomana, ugarskog kralja. Kroz vekove crkve i manastiri su rušeni i obnavljani. Sa dolaskom Turaka u 16. veku Gradina je totalno opustošena.

nsuzivo/Gradina
 

Na samom arheološkom nalazištu pronađene su vizantijske ikone od livene bronze iz 12. veka – ikona Hrista na prestolu, Bogorodice Zastupnice, Svetog Đorđa, Bogorodice na prestolu i Svetog Nikole i Svetog Vasilija, kao i bronzani novac.

U okolini ovog nalazišta, prilikom određenih iskopavanja, meštani su pronalazili novčiće, bronzani nakit, ćupove ali i skelete. Smatra se da su u okolini nekadašnjih manastira i crkvi nalazilo i groblje, te da je to pravo poreklo ovih iskopina.

Ostaci manastira Dombo u Rakovcu na mapi:

 

 

Izvor: nsuzivo, blic, vikipedija

Komentari(0)

Loading