OVO NALAZIŠTE BUDI INTERESOVANJE STRANIH TURISTA Pronađeni predmeti stari čak 7.000 godina na padinama Fruške gore (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

08:00

Aktuelno 0

Na padinama Fruške gore, u Rakovcu, nalazi se arheološko nalazište koje budi sve veće interesovanje stranih turista.

OVO NALAZIŠTE BUDI INTERESOVANJE STRANIH TURISTA Pronađeni predmeti stari čak 7.000 godina na padinama Fruške gore (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Gradina

Gradina je višeslojni arheološki lokalitet koji se nalazi u selu Rakovac, (opština Beočin), na Fruškoj gori i pripada kategoriji spomenika kulture od velikog značaja. Sistematska arheološka iskopavanja ovog nalazišta vršena su od 1963. do 1978. godine i sa prekidima još uvek traju.

U ovom naselju redovne su organizovane ture za posetioce iz cele Srbije, ali i za turiste iz Mađarske, Slovenije i drugih zemalja. Do ovog lokaliteta možete doći sopstvenim prevozom ili prigradskim autobusom (linije od 77 do 86).

OVO NALAZIŠTE BUDI INTERESOVANJE STRANIH TURISTA Pronađeni predmeti stari čak 7.000 godina na padinama Fruške gore (FOTO/VIDEO) vikipedija/ostaci manastira Dombo
 

Naselje datira iz starijeg kamenog doba, a pronađeni predmeti pokazuju da su stari i 7.000 godina. Ovo kulturno područje je pod zaštitom države i pripada spomenicima od velikog kulturnog značaja. Velika arheološka iskopavanja krenula su sredinom 60-ih godina prošlog veka, ali i dan-danas predmeti se mogu naći duboko pod zemljom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

OVO NALAZIŠTE BUDI INTERESOVANJE STRANIH TURISTA Pronađeni predmeti stari čak 7.000 godina na padinama Fruške gore (FOTO/VIDEO) nsuzivo/ostaci manastira Dombo

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kao građevinski materijali za pravljenje tadašnje crkve korišćeni su kamen i opeka, kao i različiti stilovi u kojem dominira vizantijski. U vreme kasne antike je sagrađena rimska vila, čiji su ostaci stari preko 1.600 godina, a vidljivi su i danas.

OVO NALAZIŠTE BUDI INTERESOVANJE STRANIH TURISTA Pronađeni predmeti stari čak 7.000 godina na padinama Fruške gore (FOTO/VIDEO) nsuzivo/Gradina
 

Na istom lokalitetu vidljiv je i bunar i podzemna prostorija, koju su deca pre nekoliko decenija koristila i za svoje igre. Na tom mestu, 1100. godine, bila je podignuta bazilika i manastir, posvećeni Svetom Đorđu (manastir Dombo). Oba sveta mesta su razrušena tokom najezde Tatara i zatim su obnovljena u gotskom stilu.

Za baziliku se pretpostavlja da je rađena u vizantijskom stilu po naređenju kralja Kolomana, ugarskog kralja. Kroz vekove crkve i manastiri su rušeni i obnavljani. Sa dolaskom Turaka u 16. veku Gradina je totalno opustošena.

OVO NALAZIŠTE BUDI INTERESOVANJE STRANIH TURISTA Pronađeni predmeti stari čak 7.000 godina na padinama Fruške gore (FOTO/VIDEO) nsuzivo/Gradina
 

Na samom arheološkom nalazištu pronađene su vizantijske ikone od livene bronze iz 12. veka – ikona Hrista na prestolu, Bogorodice Zastupnice, Svetog Đorđa, Bogorodice na prestolu i Svetog Nikole i Svetog Vasilija, kao i bronzani novac.

U okolini ovog nalazišta, prilikom određenih iskopavanja, meštani su pronalazili novčiće, bronzani nakit, ćupove ali i skelete. Smatra se da su u okolini nekadašnjih manastira i crkvi nalazilo i groblje, te da je to pravo poreklo ovih iskopina.

Ostaci manastira Dombo u Rakovcu na mapi:

 

 

Izvor: nsuzivo, blic, vikipedija

Besplatan vrtić Dragačevo

VIŠE NOVCA U NOVČANIKU Besplatan vrtić i udžbenici za svako treće dete!

Aktuelno

18:00

28 mart, 2024

Lučani - Dragačevski kraj poznat je po tome da redovno sprovodi populacine mere kako bi se povećao prirodni priraštaj. Sada je potpisan ugovor sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju o sufinansiranju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini.

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading