ŠTA SA STAROM ČUVARKUĆOM? Verovanja i običaji vezani za Veliku Subotu, evo šta treba da uradite

Lepote Srbije

11:00

Aktuelno 0

Pravoslavna crkva i vernici obeležavaju drugi dan hrišćanske žalosti, Veliku subotu. To je dan koji je Hristos proveo u Hadu pa ga vernici obeležavaju u molitvi i tišini. Po završenoj liturgiji jede se hleb i voda.

ŠTA SA STAROM ČUVARKUĆOM? Verovanja i običaji vezani za Veliku Subotu, evo šta treba da uradite
Shutterstock

1. Dan bi trebalo provesti u tišini, molitvama, uz posnu hranu.


2. Trebalo bi poraniti i završiti sve poslove neophodne za doček i proslavu velikog praznika.

3. Očistite kuću, takođe rano ujutru.

4. Nemojte ništa da šijete, krpite i slično, a veruje se da tog dana ne treba ništa raditi u bašti ili polju.

5. Umesite kolače koje ćete jesti za Uskrs.

6. Ukoliko niste već ofarbali jaja, to možete da uradite danas, a u nekim delovima Srbije Velika subota je dan kada se jaja farbaju isključivo u crvenu boju.

7. Uveče se jede samo hleb i pije samo voda.

8. Ako ste u mogućnosti, idite na ponoćnu liturgiju kojom se završavaju dani žalosti.

9. Za odlazak na ponoćnu liturgiju možete da obučete i svetlu odeću jer će se i sveštenici u pravoslavnim hramovima u znak vaskršnje radosti i pobede nad smrću, presvući u svetle odežde.

10. Učinite neko dobro delo, jer se veruje da će vam u tom slučaju naredna godina biti uspešnija.

Pravoslavna crkva veruje da je Hristos bio toga dan u grobu Telom, a da je duhom bio u Adu, a u isto vreme na prestolu bio sa Ocem i Duhom samim tim što je On sveprisutni Bog, neodvojiv od druga dva lica Svete Trojice.

Na taj dan je Isus pokazao da je došao kraj starom veku koji je bio obeležen svetkovanjem subotnjeg dana, i otpočeo novi vek u kome se svetkuje dan Njegovog Vaskrsenja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima koja prvi put zvone posle dana žalosti kada se, umesto liturgija, služe carski časovi, a bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Narod u hramovima odgovara molitvom na horsko pojanje anđela i sa upaljenim voštanicama iščekuje Vaskrsenje, najradosniji praznik pobede života nad smrću koji je osnova hrišćanske vere.

Šta treba da uradite sa starom čuvarkućom

Takvo jaje nikako ne bi trebalo bacati u smeće, a višegodišnje čuvanje svakako nije opcija.

U nekim krajevima Srbije stara čuvarkuća se zakopava u zemlju, u dvorištu, bašti ili vinogradu kako bi štitilo zemlju od štetočina, grada i drugih prirodnih nepogoda. U drugim krajevima naše države deci se trljaju obrazi tim jajetom, kako bi bila zdrava i rumena.

Dok se u nekim delovima naše zemlje jaje pušta niz reku, veruje se da tako voda odnosi zlo, bolesti i nesreću koje je čuvarkuća "preuzela" umesto ukućana.

Kako u mnogim gradovima nema reka u blizini, mnoge porodice su jaja palile u dvorištima.

U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se stavlja u činiju sa vodom, a onda se tom vodom umivaju ukućani, naročito deca, opet kako bi bili zdravi i rumeni.

Srećni praznici!

Izvor: mondo, telegraf

Besplatan vrtić Dragačevo

VIŠE NOVCA U NOVČANIKU Besplatan vrtić i udžbenici za svako treće dete!

Aktuelno

18:00

28 mart, 2024

Lučani - Dragačevski kraj poznat je po tome da redovno sprovodi populacine mere kako bi se povećao prirodni priraštaj. Sada je potpisan ugovor sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju o sufinansiranju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini.

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading