Ovako se pravi najukusnija vaskršnja pogača: Ne zahteva mnogo vremena, a mekana je kao pamuk

Teodora Tojagić

20:00

Aktuelno 0

Recept za lisnatu uskršnju pogaču koja baš svakome uspe

uskršnja pogača
Shutterstock

Potrebno je:


- mleko 300 ml

sveži kvasac 42 g

- so 1 supena kašika

- šećer 1 supena kašika

- jaja 2 + jedno belance ( žumance za premazivanje pogače)

- ulje 3 supene kašike

- prašak za pecivo pola kesice

- jogurt 1 čaša

- brašno 850 g

- margarin 200 g

- susam po ukusu

Kako pripremiti:

U mlako mleko dodati: kvasac, šećer, so, ulje, jaja, čašu jogurta, prašak za pecivo i zamesiti testo. Ostaviti testo 60 minuta da nadođe. Podeliti testo na dva dela (900 gr i 700 kr). Testo od 900 gr rastanjiti u obliku pravougaonika i premazati sa pola margarina i uviti u rolat.

Makazama ili oštrim nožem seći pužiće debljine 2 cm. Pužiće ređati unutar šerpe tako da se oni preklapaju na pola. Drugi deo testa (700 gr) rastanjiti u pravougaoni oblik, premazati preostalim margarinom. Jednu stranu testa iseći rebrasto i uviti testo u rolat, tako da rebrasti deo testa dođe na kraju i vidljiv je.

Tako pripremljenu smesu ubaciti u središnji deo posude. Pogaču ostaviti 30 minuta da nadođe, premazati je žumancetom, posuti susamom i peći 30 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.


Komentari(0)

Loading