Zašto dolazi do povećanog gojenja tokom posta? Ovo je razlog zbog kog većina dobije na kilaži
Nutricionistkinja Ivana daje odgovor na pitanje zašto se neki ljudi najviše ugoje tokom posta.
Neke posne namirnice mogu čak dovesti do povećanja telesne težine, a druge izazvati probleme poput nadimanja i gasova.
Veliki post traje do Božića 07. januara 2025, pa je važno obratiti pažnju na vrstu hrane koju konzumirate kako biste izbegli ove neprijatnosti.
"Neadekvatnom posnom ishranom vrlo često ljudi sebe dovode do toga da do kraja posta imaju i po par kilograma viška. Pored toga, može doći i do avitaminoze i gubitka minerala. Posna ishrana treba da bude raznovrsna, sa dosta svežeg voća i povrća, leguminoza, žitarica, odabranih izvora proteina", rekla je nutricionistkinja Ivane Šarčević, prenosi K1"
Možda vas zanima:
"Da li žena sme da se pričesti za vreme menstruacije?": Vladika Grigorije rešio dilemu jednom za svagda
Ovo verovanje duboko je ukorenjeno u našem društvu, ali vladika kaže sledeće
Umesto u brašno, uvaljajte ribu u ovu namirnicu: Biće hrskavija i manje masna
Trik za najukusniju prženu ribu
Možda vas zanima:
"Da li žena sme da se pričesti za vreme menstruacije?": Vladika Grigorije rešio dilemu jednom za svagda
Ovo verovanje duboko je ukorenjeno u našem društvu, ali vladika kaže sledeće
Umesto u brašno, uvaljajte ribu u ovu namirnicu: Biće hrskavija i manje masna
Trik za najukusniju prženu ribu
Možda vas zanima:
"Da li žena sme da se pričesti za vreme menstruacije?": Vladika Grigorije rešio dilemu jednom za svagda
Ovo verovanje duboko je ukorenjeno u našem društvu, ali vladika kaže sledeće
Umesto u brašno, uvaljajte ribu u ovu namirnicu: Biće hrskavija i manje masna
Trik za najukusniju prženu ribu
Ona je dala i odgovor na pitanje zašto se gojimo tokom posta:
"Ukoliko nemate dobro osmišljen plan kako ćete se hranite za vreme posta, vrlo je moguće da ćete na kraju preterati sa unosom ugljenih hidrata. Najčešće je to odgovor na pitanje zašto se gojimo za vreme posta", rekla je ona.
Za one koji poste na ulju i ribi, izbor hrane je širi, dok je za post na vodi veći izazov. U tom slučaju, potrebno je dobro organizovati plan ishrane i obezbediti raznovrsne namirnice poput mahunarki, žitarica, voća, povrća i izvora proteina. U nedostatku ideja, ljudi često posežu za brzim rešenjima, što može dovesti do prekomernog unosa ugljenih hidrata kroz testenine, hleb, pite, masne namaze, zapržene čorbe sa skrobnim povrćem, a zatim i suvo ili kandirano voće, kolače i torte sa keksom i posnim šlagom.
Kada je unos proteina u pitanju tu su vodeće sledeće namirnice:
kinoa
leblebije
sočivo
sejtan
soja
Najbolja kombinacija obroka je ako sadrži: proteine, ugljene hidrate, vlakna i dobar izbor masti.
ŽELEO DA ZARADI ZA PORODICU Ahmeta (13) zgazio konj dok je izvlačio drva iz šume, uspešno se oporavlja - stiže i pomoć (FOTO)
Vredna šestočlana porodica Halilović iz sela Sastavci kod Priboja pre više od godinu dana ostala je bez domaćina.
Evo ko u Srbiji ima najveću penziju: Detaljan spisak i računica, više od 100.000 dinara prima veći broj najstarijih
Najviša je oktobru pre povećanja, bila je 230.145,48, a najniža 24.987 dinara
Ovo je najveći greh na posnoj slavi: Bolje je ne slaviti je nikako, nego na ovaj način
Šta nikako ne smete da prekršite na posnoj slavi? Pravilo kojeg svaki domaćin mora da se drži
KAMENA GORA Zoran i Živko poklonili zemljište za crkvu, a radnici Šumskog gazdinstva vredno rade na uređenju hrama
U prijepoljskom selu Kamena Gora, zahvaljujući neumornim radnicima Šumskog gazdinstva, sprovode se značajni radovi na uređenju puta i porte kod hrama Svete velikomučenice Marine.
LETI U VINOGRADU, ZIMI STVARA MAGIJU Jelena iz Šumica kod Smedereva napravila Đokovića od vune, radila puna četiri meseca (FOTO)
Smederevo – Šta ženske ruke mogu sve da stvore, neko to ne može ni da zamisli. Iako skoro svaki zanat u našoj zemlji vodi tešku borbu za opstanak, Jelena Milić iz sela Šumice kod Smedereva odlučila je da specifičnu tehniku prerade vune sačuva od zaborava.
Komentari(0)