ELIKSIR ZDRAVLJA NAŠIH PREDAKA Dr Perišić dao recept za kapitalni zimski antioksidans

Izvor: Jelica Jovanović

21:00

Aktuelno 0

Jednostavan napitak, blago kiselkastog ukusa koji osvežava, poznat u narodu od imenom vodnjika

vodnjika
Rina

"Voće je prepuno antioksidanasa", objasnio je popularni dr Voja u jutarnjem programu TV Prve. Antioksidansi su značajni zato što pomažu organizmu u borbi protiv prokancerogenih materija. Zato je vodnjika dragocen dar prirode koji ćete napraviti veoma lako.

vodnjika Rina
 

Potrebno vam je 5 kg divljih jabuka, 5 kg krušaka i 4 kg pomešanih plodova: drenjina, šipaka i gloga. Stavite voće u bure i sipajte dovoljno vode da voće ogrezne. Ostavite da stoji pokriveno tri nedelje, a zatim možete da počnete da pijete napitak. Koliko tečnosti potrošite, toliko možete i da nadoknadite, dolivajući svežu vodu. 

Dr Perišić preporučuje i da se u napitak doda malo meda ili šećera ako deca odbijaju da ga piju. "Male količine meda neće smetati, naprotiv, ta energija dobro dođe, pogotovo ujutru", kaže dr Voja. On savetuje i da se u jesen jede dosta pečene bundeve koju možete, takođe, preliti medom. 

"Bundeva je odlična i za pravljenje napitka, samo je izmiksajte skuvanu. Dodajte i ovde sok od jabuke, jer je on, takođe, prepoun antioksidanata, a poboljšava ukus napitka", preporučuje poznati gastroenterolog.

(NajŽena/Slobodanka Ćorić)

stršljen

Više ljudi u Srbiji strada od stršljena nego od ujeda zmije, u ranu jesen su posebno aktivni: Prave gnezda na nepristupačnim mestima i deluju "kao teroristi"

Aktuelno

15:00

17 septembar, 2025

Pre nekoliko dana Srbiju je obišla vest da je žena preminula usled ujeda stršljena i to čak nije ni izolovan slučaj, jer godišnje više ljudi nastrada od ujeda ovog insekta, nego od ujeda zmije. U većini slučajeva, ubod stršljena jeste bezopasan i prolazi uz lokalne reakcije – otok, crvenilo, bol. Međutim, postoje situacije u kojima samo jedan ujed može biti koban i može doći do ozbiljnih, pa i fatalnih posledica.

Komentari(0)

Loading