Pravi baštovani znaju da je jesen idealna za gajenje osnovnih kultura i da je povrće najlakše uzgojiti baš u ovom godišnjem dobu
Jesen je godišnje doba koje mnoge asocira na propadanje, prolaznost. Sve osim baštovane koji znaju da je jesen vreme za setvu, godišnje doba kada je najlakše uzgojiti određene kulture.
Luk je jedna od tih kultura koja se seje u jesen, pokriva malčom da biste s prvim prolećnim zracima imali mladi luk sa zelenim peruškama - zdravo i ukusn povrće za salatu.
Donosimo vam 4 valjana razloga da ovu jesen posejete luk:
Možda vas zanima:
9 vrsta povrća koje se seje u septembru: Do kraja oktobra imaćete prvu berbu
Jesenja bašta je lakša za održavanje, jer je zemlja topla od leta, a vlažna od jesenjih kiša
9 biljaka koje se sade sa lukom: Sprečavaju trulež, bolesti, a biljku hrane tako da će bujati sama od sebe
Vreme je za sejanje luka, a da biste imali pravi prinos treba da, pored njega posejete i ove biljke
Možda vas zanima:
9 vrsta povrća koje se seje u septembru: Do kraja oktobra imaćete prvu berbu
Jesenja bašta je lakša za održavanje, jer je zemlja topla od leta, a vlažna od jesenjih kiša
9 biljaka koje se sade sa lukom: Sprečavaju trulež, bolesti, a biljku hrane tako da će bujati sama od sebe
Vreme je za sejanje luka, a da biste imali pravi prinos treba da, pored njega posejete i ove biljke
Možda vas zanima:
9 vrsta povrća koje se seje u septembru: Do kraja oktobra imaćete prvu berbu
Jesenja bašta je lakša za održavanje, jer je zemlja topla od leta, a vlažna od jesenjih kiša
9 biljaka koje se sade sa lukom: Sprečavaju trulež, bolesti, a biljku hrane tako da će bujati sama od sebe
Vreme je za sejanje luka, a da biste imali pravi prinos treba da, pored njega posejete i ove biljke
1. Jak koren - luk koji je zasađen tokom jeseni pustiće jak koren i biće otporniji u proleće
2. Veći luk - u proleće ćete dobiti stamenu biljku koja odoleva vremenskim uslovima.
3. Ukus - pojedini baštovani smatraju da jesenji luk ima bolji ukus
4. Ranije sazrevanje - ako ga posejete u jesen, luk će brže i kvalitetnije da izraste.
Kako se seje luk?
Zemlju dobro prekopajte, pa grabuljama poravnajte tako da bude rastresita i čista, bez korenja drugih biljaka. Na pripremljenoj zemlji napravite brazdice i rukama sejte luk, slobodno gusto. Kada izraste, vi ćete čupati luk i jesti ga i tako stvarati mesto za onaj koji želite da ostane duže u zemlji. Prekrijte luk sa malim slojem zemlje tako što ćete grabuljama da poravnate zemlju.
Preko posejanog luka stavite malč od suve slame ili jednostavnu neki od pokrivača za baštu. Zalivajte jednom nedeljno, ako je jesen suva, a ređe ako pada često kiša.
DANAS SLAVIMO PREPODOBNOG ILARIONA: Veruje se da je molitvom rasterao demone
Pravoslavni vernici danas slave prepodobnog Ilariona Velikog, sveca koji je jedan deo života proveo i na tlu današnje Dalmacije, a koji je ostao upamćen po svojoj borbi sa demonima.
Najbolja hrana koju možete da jedete u jesen: 5 namirnica jačaju imunitet i ne daju bolestima da vas slome
Hladni period godine predstavlja pravi test za imunitet. Ipak, postoji hrana koja pomaže da sačuvamo zdravlje, snagu i dobro raspoloženje.
Sutra slavimo Prepodobnog Ilariona Velikog: Svetac koji je molitvom rasterao demone
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Prepodobnog Ilariona, bio je uvažavan ne samo od hrišćana nego i od neznabožaca.
Danijela i Nikola podno planine napravili mali raj: Kod njih po lek dolaze ljudi iz svih krajeva Srbije
Bračni par Munitlaković podno planine Jelice pokrenuo je biznis koji je sve cenjeniji kod nas i u svetu.
Ako na Zadušnice ne odete na groblje, obavezno izgovorite ovu molitvu: Pomolite se za spas duša pokojnika, evo šta treba da uradite
Prema učenju Crkve, na Mitrovske zadušnice se vernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju.
Komentari(0)