Pravi baštovani znaju da je jesen idealna za gajenje osnovnih kultura i da je povrće najlakše uzgojiti baš u ovom godišnjem dobu
Jesen je godišnje doba koje mnoge asocira na propadanje, prolaznost. Sve osim baštovane koji znaju da je jesen vreme za setvu, godišnje doba kada je najlakše uzgojiti određene kulture.
Luk je jedna od tih kultura koja se seje u jesen, pokriva malčom da biste s prvim prolećnim zracima imali mladi luk sa zelenim peruškama - zdravo i ukusn povrće za salatu.
Donosimo vam 4 valjana razloga da ovu jesen posejete luk:
Možda vas zanima:
Evo koje namirnice morate da jedete u novembru: Tada su najukusnije i najzdravije, kratko im traje sezona!
U ovo godišnje doba na raspolaganju nam je više kvane hrane, više kalorija, masti i proteina, koje je neophodno balansirati s povrćem
Jesenje cveće: 6 biljaka za terasu koje uspevaju i kada je hladno
Cveće na terasi u toku depresivnih jesenjih dana je više od dekoracije.
Možda vas zanima:
Evo koje namirnice morate da jedete u novembru: Tada su najukusnije i najzdravije, kratko im traje sezona!
U ovo godišnje doba na raspolaganju nam je više kvane hrane, više kalorija, masti i proteina, koje je neophodno balansirati s povrćem
Jesenje cveće: 6 biljaka za terasu koje uspevaju i kada je hladno
Cveće na terasi u toku depresivnih jesenjih dana je više od dekoracije.
Možda vas zanima:
Evo koje namirnice morate da jedete u novembru: Tada su najukusnije i najzdravije, kratko im traje sezona!
U ovo godišnje doba na raspolaganju nam je više kvane hrane, više kalorija, masti i proteina, koje je neophodno balansirati s povrćem
Jesenje cveće: 6 biljaka za terasu koje uspevaju i kada je hladno
Cveće na terasi u toku depresivnih jesenjih dana je više od dekoracije.
1. Jak koren - luk koji je zasađen tokom jeseni pustiće jak koren i biće otporniji u proleće
2. Veći luk - u proleće ćete dobiti stamenu biljku koja odoleva vremenskim uslovima.
3. Ukus - pojedini baštovani smatraju da jesenji luk ima bolji ukus
4. Ranije sazrevanje - ako ga posejete u jesen, luk će brže i kvalitetnije da izraste.
Kako se seje luk?
Zemlju dobro prekopajte, pa grabuljama poravnajte tako da bude rastresita i čista, bez korenja drugih biljaka. Na pripremljenoj zemlji napravite brazdice i rukama sejte luk, slobodno gusto. Kada izraste, vi ćete čupati luk i jesti ga i tako stvarati mesto za onaj koji želite da ostane duže u zemlji. Prekrijte luk sa malim slojem zemlje tako što ćete grabuljama da poravnate zemlju.
Preko posejanog luka stavite malč od suve slame ili jednostavnu neki od pokrivača za baštu. Zalivajte jednom nedeljno, ako je jesen suva, a ređe ako pada često kiša.
VREME JE SLAVA Slavimo Arhangela Mihaila, žito se nosi za pretke, a kolač za budućnost potomaka
Krsna slava veliki je porodični praznik kod Srba, a tradicija se poštuje vekovima unazad. Jednog od najvećeg svetaca, Arhangela Mihajala, slavi veliki broj građana koji su i ovog novembarskog jutra poranili i u crkvu odneli sveću, žito i kolač.
Danas slavimo Aranđelovdan: Šta znači kada na Aranđelovdan pada sneg
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, danas slave Aranđelovdan, dan posvećen Svetom Arhangelu Mihailu
NIJE ZABORAVIO RODNO SELO: Navršilo se četiri godine od smrti patrijarha Irineja, crkva u Vidovi bila je njegova poslednja želja
Danas se navršava četiri godine kako je preminuo patrijarh srpski Irinej od posledica korona virusa u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma" u Beogradu.
EVO ŠTA KAŽE OTAC PREDRAG O RODITELJSTVU Nekima se neće dopasti ove reči!
Otac Predrag Popović je jedan od najpoznatijih duhovnika čije propovedi su popularne na društvenim mrežama
PEČENJARI IMAJU PUNE RUKE POSLA A, evo kakve su cene omiljenog srpskog jela u prestonici pečenja
Duboko smo zagazili u sezonu velikih, sprskioh mrsnih slava sa bogatim trpezama. Sutra veliki broj građana slavi Aranđelovdan, a na trpezi kao neizostvan specijalitet od davnina je pečenje.
Komentari(0)