Vreme je za ROTKVICE: Imaju 4 važne prednosti za zdravlje

Mnogi će rotkvice nazvati "superhranom", a evo i zbog čega

Vreme je za ROTKVICE: Imaju 4 važne prednosti za zdravlje
Shutterstock

Rotkvica je zeljasta višegodišnja biljka iz familije kupusa. Najpoznatija je crvena rotkvica, ali postoje i ljubičaste, crne i žute.

Uzgajaju se i konzumiraju širom sveta, a uglavnom se jedu sirove kao povrće za salatu.

5 najboljih zdravstvenih prednosti rotkvice
Izvor sulforafana

Rotkvice imaju jedinjenje koje se može pretvoriti u sulforafan. Ova fitokemikalija bogata je sumporom, a poznata je po tome što pozitivno deluje na smanjenje upala.

Dobre za zdravlje srca

Rotkvice su pogodne za srce zahvaljujući tome što su izvor sulforafana, kao i drugih biljnih jedinjenja, poput antocijana. Sa zaštitnim antioksidativnim dejstvom, ova biljna jedinjenja pomažu u smanjenju upalnih oštećenja izazvanih oksidativnim stresom, procesom koji igra ključnu ulogu u nastanku srčanih bolesti, piše Good Food.

Izvor antioksidanata

I listovi i koren rotkvice su izvor antioksidanata sa listovima koji snabdevaju flavonole kao što je epikatehin, a koreni snabdevaju jedinjenja poput pirogalola i drugih fenola. Rotkvice takođe sadrže vitamin C, koji zajedno sa drugim fitonutrijentima pomaže u zaštiti ćelija tela od štetnih efekata starenja ili nezdravog načina života.

Može imati antigljivična svojstva

Rotkvice sadrže prirodno jedinjenje protiv gljivica (RsAFP2) koje može biti efikasno protiv kandide.

kolekcija maketa automobila

KAKVA KOLEKCIJA Slobodanu samo za FIĆU bilo je potrebno čak 700 dana ali NIJE ODUSTAO!

Zanimljivosti

16:00

30 april, 2024

Užice - Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading