BOŽANSKI BROJ Mnogi umni ljudi tvrde da je broj fi dokaz da je svet stvorio BOG, pročitajte zašto!

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 1

Poznat i kao zlatni presek ili božanski broj, zlatni rez je matematičko-strukturalni pojam koji se najčešće veže za umetnost, jer je u istoriji umetnosti najčešće korišćen. Ovaj broj ima mnoge zanimljive primene, uključujući i molekularnu biologiju, gde se može primetiti u DNK.

Božanski broj
Printscreen/Youtube

Fibonačijev niz oblikuje se rekurzivnom relacijom: nakon dve početne vrednosti, svaki sledeći broj je zbir dva prethodnika.

Prvi Fibonačijevi brojevi su 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, …1. Ako podelimo svaki sledeći broj u Fibonačijevom nizu s njemu prethodnim, dobijamo broj približan 1,618

Ovaj niz je nazvan po Leonardu od Pize, poznatom kao Fibonači.

Ako podelimo svaki sledeći broj u Fibonačijevom nizu s njemu prethodnim, dobijamo broj približan 1,618, ovaj broj se pojavljuje gotovo svuda u prirodi, umetnosti i arhitekturi.

Neverovatno ali za zlatni rez ima još mnogo zanimljivih podataka koji su vredni pomena:

Dvostruka spirala molekule DNK. Molekula DNK sadrži genetski kod i ima dvostruku spiralu. Ako izmerimo dužinu molekule DNK, nećemo biti iznenađeni kada otkrijemo da dužina i širina DNK molekule odražavaju proporciju zlatnog preseka.

Leptirova krila i krila vilinog konjica takođe su u proporciji zlatnog preseka.

Otisci prstiju takođe slede ovu geometriju.

Zlatni rez nije samo prisutan u ljudskom telu i prirodi, već se proteže i u svemir. Proučavanjem svemira, možemo prepoznati mnoge obrasce koji odražavaju zlatni rez. Ukratko, zlatni presek je tajanstvena proporcija koji se ponavlja u različitim aspektima našeg sveta, uključujući DNK i svemir.

U pčelinjoj zajednici (košnici), uviek je manji broj mužjaka pčela nego ženki pčela. Kada podelimo broj ženki s brojem mužjaka pčela, dobijemo broj fi (Fibonačijev broj).

Ova povezanost s Fibonačijevim nizom takođe se može primijetiti u Nautilusovoj konstrukciji, gdje spirale prate Fibonačijev niz.

Broj spirala u suncokretovom cvetu je Fibonačijev broj. Ovo omogućava optimalno raspoređivanje semenki za rast.

Ljudski telo: Odnos između dužine ruke i podlaktice, dužine prsta i falange takođe se približava zlatnom rezu.

U umetnosti, zlatni rez koristi se za postizanje estetske ravnoteže i privlačnosti. Mnoge poznate slike, poput Mona Lize Leonarda da Vinčija, konstruisane su koristeći zlatni presek. Dizajneri često koriste ovu proporciju za raspored elemenata i kompoziciju.

Već smo pominjali primenu zlatnog reza u arhitekturi, ali vredi napomenuti da se  koristi u dizajnu fasada, prozora, vrata, stubova i drugih arhitektonskih elemenata.

Finansije i tržište, neobično, zlatni presek se takođe pojavljuje u finansijskim analizama.

Muzika: neki tvrde da je Antonio Stradivari, poznati graditelj violina, koristio zlatni presek u konstrukciji svojih violina kako bi postigao optimalne proporcije i akustični kvalitet.

Ukratko, zlatni rez je univerzalna proporcija koja se pojavljuje svuda, od prirode do umetnosti, arhitekture i finansija. Njegova prisutnost daje posebnu harmoniju i sklad u svet oko nas. 
Dа li su ovаkvа delа u prirodi rezultаt slučаjnosti ili je to delo velikog  Stvoriteljа (Boga) ostаje pitаnje o kome čitаlаc može sаm doneti sud.

Komentari(1)

Loading
Alen

08.03.2024 19:27

Veliki Stvoritelj nije Hristos nego Bog.