Srbima u Kaliforniji dozvoljeno da pucaju za Božić, Amerikancima se to baš dopada (VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Zanimljivosti 0

Dvadesetak Srba sa puškama dvocevkama i sačmaricama nekoliko minuta puca u vazduh, dovoljno da zadimi centar malenog Džeksona

srbi u kaliforniji
Printscreen/Youtube

Srbima u kalifornijskom gradiću Džekson policija svake godine dozvoli da na ulicama pucaju iz puški dvocevki i sačmarica u vazduh kako bi obeležili Božić po julijanskom kalendaru. Kako je javila televizija KCRA iz Sakramenta, glavnog grada države Kalifornija, reč je o “jedinstvenom načinu na koji Srpska pravoslavna crkva donosi praznike”.

– Dok je većina nas zapakovala božićne dekoracije, Srbi slave uz prasak – kaže spiker.

Televizijski prilog počinje snimcima pitomog božićnog bogosluženja u Crkvi Svetog Save u Džeksonu, gradiću od oko 4.500 stanovnika u okrugu Amador. To je najstarija srpska pravoslavna crkva u Severnoj Americi, sagrađena 1894. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dinamika se zatim drastično menja: kamera nas vodi na ulice Džeksona, kojima se kolona Srba u džipovima i “pikap” kombijima vozi do centra grada, gde počinje “prangijanje”.

Dvadesetak Srba sa puškama dvocevkama i sačmaricama nekoliko minuta puca u vazduh, dovoljno da zadimi centar malenog Džeksona. Američki novinar navodi da je reč o slavlju, ali i tradiciji koja odaje počast prošlosti.

– Pre nego što su Srbi emigrirali ovde, pucali su iz svojih pušaka da bi obavestili komšije da dolaze na piće i zakusku – objašnjava Bo Gilman, meštanin Džeksona koji danas vodi firmu za osiguranje koju je njegov deda, Srbin Neđo Vuković, osnovao 1951. godine.

Iako mi u Srbiji u prvi mah to ne bi pomislili, većina meštana Džeksona, “bili oni Srbi ili ne, izgleda da uživaju u larmi”, nastavlja reporter televizije KCRA.

– To je sjajna tradicija! Čak i ako niste Sloven – kaže kroz široki osmeh jedna od prolaznica.

Spiker na kraju priloga smiruje gledaoce koje je možda uznemirio prizor naoružanih muškaraca koji pucaju iz vatrenog oružja nasred ulice.

– Verovatno se pitate da li je policija u Džeksonu dozvolila ovu pucnjavu? A odgovor je: da, pucalo se ćorcima i malo se zabavilo – kaže spiker Galstan Dart.

(Blic)

Tagovi:

Komentari(0)

Loading