MNOGI OVUDA PROLAZE SVAKI DAN U najprometnijoj ulici u Beogradu nalazi se zgrada u kojoj je živeo Josip Broz Tito (FOTO)

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Pored ove zgrade mnogi prolaze svakoga dana, a nakon Banetovog posta možda će podići glavu da vide i njen vrhu jer gore je krojena istorija ove zemlje.

tito
Alo

 

 

I dan danas se ispredaju razne priče o Josipu Brozu Titu, pa i posle toliko godina isplivaju neka dokumenta, podaci, fotografije za koje nismo znali ili smo znali veoma malo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tako je danas Branimir Gajić, nezavisni istraživač istorije Beograda, koji je svojim radom doprineo da se otkriju važni detalji iz života prestonice posebno u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali i Srbije u tim strahotnim danima, na svom Fejsbuk profilu objavio sliku mansarde na uglu Kneza Miloša i Miloša Pocerca u kojoj je od proleća 1940. godine živeo potonji maršal Jugoslavije.

Pored ove zgrade mnogi prolaze svakoga dana, a nakon Banetovog posta možda će podići glavu da vide i njen vrhu jer gore je krojena istorija ove zemlje.

Tu je Tito sa bliskim saradnicima promišljao poteze a i, kao Gajić piše, "iz ove zgrade je svakodnevno odlazio u šetnje tokom kojih se susretao sa određenim komunistima ili u posete pojedinim simpatizerima, poput Ribnikara na nedalekom Topčiderskom brdu, u čijoj kući će u noći između 4. i 5. jula iduće 1941. godine narediti pokretanje oružane borbe komunista".

Ono što je posebno zanimljivo da ni tadašnja policija nije osmatrala pomenutu mansardu i da joj nije bila zanimljiva kao ni današnjim stanovnicima Beograda. Ali da su znali ono što mi sada znamo, i oni bi poglede dizali ka njoj, i smenjivali bi svoje agente na ćoškovima okolnih ulica. - Skupo obučen, zrelijih godina, obrijan i namirisan, sa blagim stranim akcentom, ni po čemu nije odavao utisak ličnosti koja bi na bilo koji način mogla da bude povezana sa pokretom radnika, ljudi sa najnižeg dela socijalne lestvice tadašnje zemlje, pa tako nije privlačio pažnju policije - naveo je, između ostalog, Gajić.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading