DA LI VI PRIPADATE OVOJ GRUPI? Samo dva odsto ljudi na sveto ima ovu boju očiju, možda ste baš vi među njima

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Istraživanje, u kojem je učestovalo 58 trudnica, pokazalo je da su dame sa svetlim očima tolerantnije na bol u odnosu na ostale, te da su plavooke i zelenooke žene imale i manje neprijatanosti na porođaju.

oko
Shutterstock

 

Da li ste znali da samo dva procenta svetske populacije ima zelene oči? Oko 16 procenata njih su germanskog i keltskog porekla, preciznije rečeno, 86 odsto stanovnika Irske i Škotske ima zelene oči.

Osim po poreklu, osobe sa ovom bojom očiju izdvajaju se i po drugim osobinama. Istraživanje, u kojem je učestovalo 58 trudnica, pokazalo je da su dame sa svetlim očima tolerantnije na bol u odnosu na ostale, te da su plavooke i zelenooke žene imale i manje neprijatanosti na porođaju. Takođe, manje pate od postporođajne depresije u poređenju sa crnookim mamama.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Mada se samo retki mogu pohvaliti zelenom očima, još je manje onih sa sivom bojom, svega jedan procenat svetske populacije. Ali nijanse sive mogu varirati od zelenkaste preko dim-plave do smeđe boje lešnika, što često zavisi od okoline, posebno od količine svetlosti. Osobe sa ovom bojom očiju najčešće možete sresti u severnoj i istočnoj Evropi. S druge strane, najrasprostranjenija boja očiju na svetu i dalje je smeđa.

Slep a sve radi

LJUBIŠA JE FENOMEN Potpuno SLEP vešto barata OŠTRIM STRUGOM, vešt je bravar i još bolji stolar

Zanimljivosti

20:00

14 maj, 2024

Arilje – Ljubiša Đorđević iz sela Visoka kod Arilja već 15 godina živi u potpunom mraku, jer je zbog dijabetesa izgubio vid. Međutim, ovaj čovek pravi je fenomen u Srbiji, jer iako apsolutno slep on je fantastičan stolar i bravar, pa celo Arilje vrednom majstoru skida kapu. Ono što on uradi, tako spretno i precizno, neko ne bi mogao ni sa duplom dioptrijom.

Komentari(0)

Loading