DA LI OSTAVLJATE BAKŠIŠ U KAFIĆU? Jedan komentar na društvenim mrežama pokrenuo je veliku polemiku u Srbiji
Polemika oko toga da li konobarima treba davati bakšiš i koliki pitanje je koje je uvek predmet polemike na društvenim mrežama.
Možda vas zanima:
10 NEVEROVATNIH ČINJENICA O SRBIJI KOJE SIGURNO NISTE ZNALI: Prvi zapisi o vampirima nastali su upravo ovde!
Svoju zemlju, kojom nazivamo onu gde smo rođeni i gde smo odrasli, uvek volimo najviše.
Prezime vam se završava na -ić ili -ović: Evo šta to znači
Prezime rođenjem nasleđujemo od predaka. Uz ime koje nam daju na rođenju i koje predstavlja naše lično ime, prezime označava naše poreklo i korene.
Možda vas zanima:
10 NEVEROVATNIH ČINJENICA O SRBIJI KOJE SIGURNO NISTE ZNALI: Prvi zapisi o vampirima nastali su upravo ovde!
Svoju zemlju, kojom nazivamo onu gde smo rođeni i gde smo odrasli, uvek volimo najviše.
Prezime vam se završava na -ić ili -ović: Evo šta to znači
Prezime rođenjem nasleđujemo od predaka. Uz ime koje nam daju na rođenju i koje predstavlja naše lično ime, prezime označava naše poreklo i korene.
Možda vas zanima:
10 NEVEROVATNIH ČINJENICA O SRBIJI KOJE SIGURNO NISTE ZNALI: Prvi zapisi o vampirima nastali su upravo ovde!
Svoju zemlju, kojom nazivamo onu gde smo rođeni i gde smo odrasli, uvek volimo najviše.
Prezime vam se završava na -ić ili -ović: Evo šta to znači
Prezime rođenjem nasleđujemo od predaka. Uz ime koje nam daju na rođenju i koje predstavlja naše lično ime, prezime označava naše poreklo i korene.
Tako je rečenica jednog Tviteraša posvađala mnoge:
- Bakšiš za konobara je najveća glupost. Zašto bih častio nekog ko već prima dosta dobru platu za posao koji radi? - napisao je Tviteraš.
Drugi član mu je na ovu opasku odgovorio:
- Zato što im je plata smešna a od bakšiša zaradi nešto, tako se danas radi svuda u svetu, hoće da ih nateraju da rade što više. Negde čaj nemaju čak ni platu, nego šta zarade od bakšiša, to im je. Naročito po ovim lokalima, splavovima, klubovima.
Komentari su se samo nizali, mišljenja ljudi su bila podeljena.
- Za bakšiš rade samo tamo gde je garantovan bakšiš. I to je slučaj u inostranstvu.
- Daleko od toga da imaju dobru platu, ali moram da se donekle složim. Bakšiš se previše forsira i očekuje. Rade ljudi i teže poslove i za manje pare pa ne dobijaju bakšiš (ili bar nije toliko uobičajeno da im se daje). Na kraju krajeva ako im je malo para neka promene struku.
- A dobro, ne razume svako taj kafanski i restoranski život, a i ne mora.
- Valja ostaviti.
- Zbog takvog kao što si ti pljuju u kafu.
- Ja ostavim 50 dindži ali s obzirom da idem u kafanu 2 puta godišnje od mene se neće leba najesti.
ČIČAK Neugledna biljka moćnog dejstva, EVO kako se priprema čaj lekovitih svojstava
Čičak (lat. Arctium lappa) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika. Ova biljka ima brojna lekovita svojstva i koristi se u tradicionalnoj medicini za različite svrhe.
SLUŽIO SE NA TITANIKU Srpski kavijar je plaćan zlatom!
Kladovski kavijar ili kladovski ajvar je bila vrsta kavijara koja se proizvodila u istočnoj Srbiji. Ime je dobio po gradu Kladovu, centralnom gradu u srpskom delu Đerdapske klisure, vrata Dunava između Srbije i Rumunije.
LJUDI I PRIČE Dane, gorštak koji je gnezdo svio sa Kristinom na surovoj Goliji, dobili su i sina!
Kada je na televiziji videla prilog o gorštaku Danetu, koji sam živi na Goliji, Kristina je odmah krenula ka njemu iz Sarajeva ali njeni roditelji nisu znali za ovu nameru, pa je morala da pobegne.
"JUGOSLAVIJU UNIŠTITI ŠTO BRŽE!" Evo ŠTA TAČNO PIŠE u Hitlerovoj direktivi koju je Srbija kupila
Muzej žrtava genocida nedavno je na aukciji kupio dokument kojim je Hitler naredio napad na Jugoslaviju i Grčku. Tako će se zloglasna “direktiva broj 25”, nakon decenija lutanja, naći u Srbiji.
3 SJAJNE PRIMENE LJUSKI OD JAJA U BAŠTI: Ne postoji bolje đubrivo za biljke, a tek šta mogu da učine za ptice
Obilje ljuski od jaja koje bacimo tokom Vaskrsa možemo odlično da iskoristimo u bašti.
Komentari(3)
Zoka
11.07.2023 13:09
Zoran
11.07.2023 14:55
Citam komentare mala mu plata i sl. Pa zar sam ja kriv sto mu mala plata da li znaju kolika je moja plata pa mora m da mu ostavim baksis. Ne samo da ne dam baksis nego gledam i neko plice manje da platim.
Lala
11.07.2023 20:18
Naravno da se ostavlja bakšiš uvek. I ne samo u ugostiteljskim objektima. Ostavlja se SVAKOM od koga dobijaš uslugu. Konobaru, majstoru, radniku na pumpi... To je svar kulture i vaspitanja, čin kojim pokazuješ da ceniš ono što je uradio za tebe.
Od kada sam video komšiju konobara kako se bahati i razbacuje novcem a kao živi od male plate i radi po ceo dan, e od tada konobarica nikad ništa a priče koje sam od njega čuo, da gostima pljuju u hranu i piće ako im se ne dopadaju, izbegavam kafiće i kafane...