DA VAS NE PREVARE: Gume imaju ROK TRAJANJA, evo gde piše

Oznake na gumama vam govore mnogo više nego što mislite.

DA VAS NE PREVARE: Gume imaju ROK TRAJANJA, evo gde piše
Shutterstock

Svaki pneumatik ima standardizovan sistem označavanja određenih karakteristika, osim širine gazećeg sloja, tu su i maksimalna brzina, pa i datuma proizvodnje.

Na spoljašnjem zidu gume se nalazi datum proizvodnje. Uglavnom je u pitanju četvorocifreni broj gde prve dve cifre označavaju nedelju u kojoj je guma proizvedena, a poslednje dve cifre godinu. Svaka guma ima i rok trajanja, koji zavisi od proizvođača, ali je minimum 2 godine od datuma proizvodnje. Nakon isteka roka, guma počinje da gubi određene karakteristike.

Svaka guma ima i određenu maksimalnu brzinu. U pitanju je zapravo najveća brzina koju guma može da podnese, a da biste ustanovili koja je indeks brzine vašeg pneumatika, on je označen slovom. Najčešće se nalazi u redu gde je i veličina gume i uglavnom je na poslednjem mestu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Slovo L - 120 km/h
Slovo M - 130 km/h
Slovo N - 140 km/h
Slovo P - 150 km/h
Slovo Q - 160 km/h
Slovo R - 170 km/h
Slovo S - 180 km/h
Slovo T - 190 km/h
Slovo U - 200 km/h
Slovo H - 210 km/h

Ako gorenavedeno primenimo na primeru ove gume, u pitanju je guma koja je proizvedena u 50. nedelji 2015. godine koja ima oznaku W, pa tako može da "podnese" brzine i do 270 km/h.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

kolekcija maketa automobila

KAKVA KOLEKCIJA Slobodanu samo za FIĆU bilo je potrebno čak 700 dana ali NIJE ODUSTAO!

Zanimljivosti

16:00

30 april, 2024

Užice - Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

Komentari(0)

Loading