JEDINSTVENA GRAĐEVINA U SRBIJI: Na 12 metara visine ČARDAK NI NA NEBU NI NA ZEMLJI, a priča o njenom vlasniku je tek neverovatna!

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Kako zamišljate čardak ni na nebu ni na zemlji?

JEDINSTVENA GRAĐEVINA U SRBIJI: Na 12 metara visine ČARDAK NI NA NEBU NI NA ZEMLJI, a priča o njenom vlasniku je tek neverovatna!
Foto: Beta/Saša Đorđević

Jedan Belopalančanin već godinama živi baš u jednoj takvoj građevini. Zove se Miroslav Pavlović i postao je prava atrakcija svog kraja, ali i svih onih koji se slučajno nađu podno ove stene na jugu Srbije, piše Medijski istraživački centar Niš.

Na ovom mestu uživao je još kao dete na putu do škole, a već decenijama uživa u onom što je napravio i sjedinio se s onim što najviše ceni – s prirodom.

Skoro neprohodan put do kuće

Sa 12 metara visoke stene koja se nalazi u blizini Bele Palanke već 40 godina viri jedna kuća.

Put do nje nije jednostavan, delom se ide asfaltnim putem, delom makadamom, dok se ne dođe do velike strmine – onda ne postoji drugi način osim ići pešice.

Puca pogled na jezero i okolna brda

Kuću u steni sagradio je Miroslav Pavlović iz obližnjeg sela kada je imao 25 godina.

"To je bilo ostvarenje mog dečačkog sna, jer sam kao dete obožavao da dolazim na ovu stenu sa koje se vidi i Divljana i Divljansko jezero i lepote Suve planine. Predivna panorama", kaže Miroslav i dodaje kako je "ovde sam jedno s prirodom“.

JEDINSTVENA GRAĐEVINA U SRBIJI: Na 12 metara visine ČARDAK NI NA NEBU NI NA ZEMLJI, a priča o njenom vlasniku je tek neverovatna! Foto: Beta/Saša Đorđević
 

Građevinski radovi najteži

Miroslav i danas uživa u pogledu na okolna brda i jezera, jednako kao u vreme kad je bio dečak. Priseća se ogromnog napora da se kuća izgradi. "Najteži deo posla je bio da se sav materijal iznese do stene.

Nekad je i po 15 ljudi na leđima u džakovima nosilo beton do gore koji smo mešali u mešalici u selu, a od sela dovozila zaprežna kola. To je bilo ludo“, priča kroz smeh.

Krov kuće pričvršćen za stenu

Trebalo mu je tri-četiri godine da napravi ovu fascinantnu kuću koju okružuje visoka stena. Pod je na 8 metara visine, a ploča iznad plafona naleže na gornji deo stene visoke 12 metara.

U njoj je nekada živeo, a veći deo vremena je koristi kao vikendicu. Miroslav živi u Beloj Palanci, koja je udaljena od ovog mesta tek 10-ak kilometara, ali na svoju stenu dolazi kad god može.

JEDINSTVENA GRAĐEVINA U SRBIJI: Na 12 metara visine ČARDAK NI NA NEBU NI NA ZEMLJI, a priča o njenom vlasniku je tek neverovatna! Foto: Beta/Saša Đorđević
 

Lično napravio mešalicu na ručni pogon

Miroslav se bavi građevinom, iako nije školovan za to. Ipak, samouki talentovani građevinac ima dosta posla, traže ga u Palanci, ali i u okolnim mestima, pa često putuje.

Svuda je tražen, a da bi mogao da radi i tamo gde nema struje, kao što je slučaj kod njega, napravio je i mešalicu na ručni pogon, koja, kako kaže, radi jednako brzo kao električna.

Usamljenik sjedinjen s prirodom

Iako je stalno okružen ljudima, Miroslav je usamljenik i ovo mesto je jedino u kojem uživa. „Ja vidim ljude, ali ih ne razumem. Ja sam čovek prirode. Ja u stvari vidim samo prirodu, ona me jedino zanima.

I to građevinarstvo pokušavam da stopim s prirodom jer njoj se moramo prilagođavati. Priroda je uslovila i izgled moje kuće“.

Konstantno radi oko kuće

"Kuća je morala imati lep raspored da bi bilo prijatno u njoj, ali je morala biti i sunčana. Izvodio sam stvari koje niko ne može da shvati, dovodio sam svetlo iz raznih uglova preko krova da svaki deo kuće bude svetao“; objašnjava on i dodaje da kad god dođe, uvek uradi neki bitan posao.

Sada sređuje stazu do kuće kako bi umesto peške, do nje mogao i traktorom.

Ćerka i unuka jedini gosti

U posetu mu često dolazi ćerka Božica i četvorogodišnja unuka Eva. I Božica svoje slobodno vreme obožava da provodi u ovoj kući da se skloni od gužve.

Za kuću je veže celo detinjstvo, a seća se da u vreme kada je bila uzrasta kao njena ćerka sada nije ni smela da izađe na terasu jer se plašila provalije nad kojom kuća stoji. Osim što voli da dođe zbog sebe i mira koji joj nudi priroda, Božica dolazi često zbog ćerke.

Malena kuća u steni ima jednu prostoriju od osam kvadrata.

U njoj se nalaze sto, tri stolice, police i viseći kuhinjski element s najosnovnijim potrepštinama. Ogledalo visi sa jednog od tri drvena zida u kući, a sa četvrtog betonskog rasklapa se krevet za spavanje. Za Miroslava je to i više nego dovoljno samo zato što se sve to nalazi u prirodi, piše Medijski istraživački centar Niš.

Malo ko zna za kuću u steni

Seća se da kad je ovaj poduhvat započeo nije imao odobravanje niti porodice, niti okoline, ali kako je vreme odmicalo, to se menjalo.

Priroda je za njega, kako stalno ističe jedino u šta se razume, pa mu je ova kuća jedino utočište. Iz daljine se ne vidi, već tek sa nekoliko mesta s brda, a sam pogled i na kuću i iz kuće oduzima dah.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading