PRVA VINOVA LOZA VAN ITALIJE ZASAĐENA U SRBIJI? Rimski car koji nam je podario vino

Legenda kaže da budući da je rođen na ovim prostorima, uspeo je da izbegne kontrolu rimskog senata i vino, koje je do tada bilo privilegija patricija, tajno podari plebsu.

PRVA VINOVA LOZA VAN ITALIJE ZASAĐENA U SRBIJI? Rimski car koji nam je podario vino
Shutterstock

Marko Aurelije Prob (Marcus Aurelius Probus) rodio se 232. godine u Sirmijumu. Njegov otac, Maximus je bio vojnik (prvo centurion, a posle najviši oficir u legiji), tako da je i Prob, kako mu je nalagala tradicija, izabrao vojnički poziv.

Prob je postao car kada je imao 44 godine. Bio je odličan vojskovođa oštrog uma, a imao je i političkog dara.

Svojim zalaganjem uticao je da se poveća plodnost zemljišta isušivanjem močvara istočno od Sirmijuma i prokopao odvodni kanal Jarčinu, koji se punih XVII vekova kasnije, koristi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ono što je za nas trenutno najinteresantnije, počeo je da uvodi gajenje jedne nove poljoprivredne kulture u našim krajevima – vinove loze, čiji su prvi čokoti zasađeni na brdu Alma mons (u prevodu Blagorodno brdo), kod Sirmijuma (kod sela Šuljam).

PRVA VINOVA LOZA VAN ITALIJE ZASAĐENA U SRBIJI? Rimski car koji nam je podario vino ALO!
 

Probovi vojnici su u mirnodoblje popravljali puteve i tvrđave, gradili hramove, radili na regulisanju rečnih tokove, isušivanju močvara…

Pri tom, širom Galije, Panonije i Mezije, sadili su vinograde, do danas sačuvane i poznate kao rajnsko i sremsko-fruškogorsko, odnosno smederevsko vinogorje.

U Rimskom carstvu privilegiju proizvodnje vina imala je današnja Italija, a bilo je uvoženo i iz Grčke. Ostale zemlje, provincije i kolonije, nisu imale razvijenu poljoprivredu, pogotovo vinarstvo. Od italijanskih vina bila su poznata masik, falernak i cekubak, a od grčkih hijack i lezbak.

Vino se pilo mešano sa vodom i rashlađeno snegom. Drugo omiljeno piće kod Rimljana bilo je mulsum, neka vrsta medovine. Legenda kaže da budući da je rođen na ovim prostorima, uspeo je da izbegne kontrolu rimskog senata i vino, koje je do tada bilo privilegija patricija, tajno podari plebsu.

Prvi pisani savet vinogradarima je napisao pesnik i filozof Virgilije - on je napisao da vinograd voli padinu, strminu brda.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading