KLJUČNI JE JEDAN SASTOJAK Za mlad, oštar i brz mozak, čaj i zeleno povrće

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Ako želite da vaš mozak bude zdrav, pronicljiv i oštar, potrebno je da jačate kognitivne funkcije. To uključuje poštovanje navika u ishrani.

KLJUČNI JE JEDAN SASTOJAK Za mlad, oštar i brz mozak, čaj i zeleno povrće
Printscreen/Youtube

Prema novoj studiji koja je nedavno objavljena u časopisu Neurologija, istraživači su se bavili rezultatima i informacijama iz projekta "Rush Memory and Aging Project (MAP)".

Većina učesnika, od ukupno 960, bile su ženske osobe bele rase, a svi učesnici programa su penzioneri, sa prosečnom starošći oko 81 godine, ali nisu pokazivali znake demencije.

Studija je trajala sedam godina, a na godišnjem nivou ispitanici su popunjavali upitnik o  svojim aktivnostima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Saznanje da hrana sa visokim sadržajem flavonola može tokom vremena da sačuva kognitivne funkcije, razlog je da ovu hranu svakodnevno uključimo u našu ishranu”, istakla je Ejmi Dejvis, nutricionista.

Istraživači su posebnu pažnju posvetili navikama u ishrani, analizirali su efekat različitih vrsta flavonola, kao što je kempferol, koji dobijamo iz kelja, spanaća, brokolija, pasulja. Kvercetin se nalazi u kelju, paradajzu, jabukama i čaju, a miricetina u kelju, paradajzu, pomorandžama i vinu.

Rezultati su pokazali da je uzimanje hrane bogate flavonolima (jedna porcija lisnatog povrća dnevno, oko 15 miligrama) dovodilo do 32 odsto manje kognitivnog pada.

Ističe da se flavonoli nalaze u raznim vrstama voća i povrće. Antioksidantna svojstva flavonola mogu sprečiti ili smanjiti oksidativni stres.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading