NA DANAŠNJI DAN POČELA JE ČUVENA CERSKA BITKA Kako je bitku doživeo i opisao naš čuveni arhitekta Aleksandar Deroko

M. M.

17:00

Zanimljivosti 0

Cerska bitka (nem. Schlacht von Cer, mađ. Ceri csata), takođe znana kao i Jadarska bitka (Schlacht von Jadar, Jadar csata), bila je vojni sukob vođen između Austrougarske i Srbije avgusta 1914. oko planine Cer i nekoliko sela u njenoj neposrednoj okolini, kao i Šapca, tokom rane faze Srpske kampanje u Prvom svetskom ratu.

NA DANAŠNJI DAN POČELA JE ČUVENA CERSKA BITKA Kako je bitku doživeo i opisao naš čuveni arhitekta Aleksandar Deroko
Printscreen

Do 23. avgusta, na slobodnoj srpskoj teritoriji nije ostao nijedan austrougarski vojnik.[32] General 2. srpske armije, Stepa Stepanović je dobio čin vojvode, posle njegovog uspešnog komandovanja u bici. Bitka je dosta uticala na vojnike austrougarske vojske na Balkanu i njihove snage u Crnoj Gori su morali da napuste grad Pljevlja, kojeg su zauzeli 19. avgusta.

Uspeh bitke je privukao svetsku pažnju na Srbiju i doneo joj naklonost u neutralnim i savezničkim zemljama, jer je bitka bila prva saveznička pobeda nad Centralnim silama u Prvom svetskom ratu. Kao posledica, mnogi stranci su došli u Srbiju krajem 1914. nudeći finansijsku, političku, humanitarnu i vojnu pomoć. Novinski članci u odbrani Srbije su postali češći u britanskim novinama, a zemlja je bila toliko cenjena da su određene kulturne grupe u Italiji podržavale ulazak Italije u rat na strani saveznika, koristeći Srbiju i Crnu Goru za primer.

Aleksandar Deroko, koji je bio u 1300 kaplara ostavio je svedočanstvo o Cerskoj bitci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

. „”Prošli smo Ub i našli se u sred Cerske bitke.Popeli su me na visoko drvo. Preda mnom je bio ceo front.U plavom nebu gore,svuda oko mene, bogami prilično blizu, crveno beli oblačići austrijskih šrapnela. U zubima sam držao regletu, i preko kanapa sa čvorićima odmeravao i na milimetarsku hartiju ucrtavao ceo horizont neprijateljskih položaja. Bio sam student prve godine tehnike i umeo sam to. Po tim crtežima su naše baterije dole gađale svaki top svoj sektor. Posle, dalje, polja su bila pokrivena plavim uniformama i vazuh je bio otužno sladunjav od nepokopanih leševa na avgustovskom suncu...Dalje Šabac je celu noć goreo i ja sam pri sveći napravio jedan mali akvarel sa mnogo crvenog plamena na crnoj pozadini.Te noći su naši topovi u Klenku zapalili nekakav magacin sa municijom i voz.Ličilo je na vatromet.”

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading