OSTATAK KOMINE POSLE PEČENJA RAKIJE ILITI DŽIBRA U nju i danas sipaju šećer i ponovo peku rakiju koju zovu „šećeruša” (FOTO)
Ostatak od pečenja rakije zove se „džibra”.
Ostatak od pečenja rakije zove se „džibra”. U nju i danas sipaju šećer i ponovo peku rakiju koju zovu „šećeruša”
Ako je džibra od šljiva, onda je rado jedu svinje, zbog koštica.
Džibra je talog, ostatak od grožđa ili drugog voća nakon ceđenja pri proizvodnji alkohola; kom, komina, ostatak, talog nakon pečenja rakije; slaba rakija.
Možda vas zanima:
VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.
TRADICIJA, ZNANJE I LJUBAV U JEDNOJ ČAŠICI Uskoro počinje 3. Šumadijski festival rakije
I ove godine planiramo da na jednodnevnoj manifestaciji okupimo proizvođače najboljih rakija iz Srbije i regiona i da privučemo pažnju javnosti i posetilaca. Tome će, nadamo se, pomoći i nova atraktivna lokacija festivala - Exclusive event center.
Možda vas zanima:
VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.
TRADICIJA, ZNANJE I LJUBAV U JEDNOJ ČAŠICI Uskoro počinje 3. Šumadijski festival rakije
I ove godine planiramo da na jednodnevnoj manifestaciji okupimo proizvođače najboljih rakija iz Srbije i regiona i da privučemo pažnju javnosti i posetilaca. Tome će, nadamo se, pomoći i nova atraktivna lokacija festivala - Exclusive event center.
Možda vas zanima:
VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.
TRADICIJA, ZNANJE I LJUBAV U JEDNOJ ČAŠICI Uskoro počinje 3. Šumadijski festival rakije
I ove godine planiramo da na jednodnevnoj manifestaciji okupimo proizvođače najboljih rakija iz Srbije i regiona i da privučemo pažnju javnosti i posetilaca. Tome će, nadamo se, pomoći i nova atraktivna lokacija festivala - Exclusive event center.
Uglavnom, odnosi se na rakiju koja je još malo pa medicinski alkohol. Nema ukus, nema boju, ima miris... Koristi se isključivo za masažu. Konzumira se kad se nema za nešto bolje.
Ono što daš gostu da popije, kad ti nenajavljen dođe u goste. Upozorenje: reakcije mogu biti nepredvidive.
"Je l' bre, je l' ti ovo rakija ili petrolej?"
komina, mezga je (starosrpska reč), trop, drop
Reč se nalazi u Vukovom Rečniku
džȉbra , -ē , ž. — ukiseljena kaša od šljiva i krušaka za pečenje rakije.
– Džibra je prevrela, mogla bi se peći rakija. Rečnik govora Prošćenja
Crnotravski rečnik, R. Stojanović:
džibra ž. fig. - slaba šljivovica
Od jutro počne da cuga džibru, pa sve dokle se ne utrkolji u krevet.
džibronja m. pej. onaj koji pije džibru.
Kvo mu dadeš, toj će pie džibronja, ič ne izbira.
džibrosan,-a,-o; fig. pijan.
Dojde naćaske džibrosan, ko toj uvek što doodi.
udžibri se – svr. fig. napije se, narolja se;
Udžibril se tolko, ne mož s ezik da mrdne
Primeri upotrebe:
„He mógu da píjem više ni džíbŕu, a ne li prepéčenicu” M.Zlatanović, Rečnik
Nemoj da piješ tuj džibru.
Kace su se držale napolju, u dvorištu, same kace malo pokrivene nepovezanim daskama ili kukruznom šašom. Tako je i sada vrlo često. Tu se i džibra pekla. Kace su uz kuću zbog toga što je i šljivar obično bio uz kuću.
Zatim se skine kapak sa kazana, pa se iz kazana kopanjom izbaci džibra, ostatak od komine posle ispečene rakije. Džibra se bacala ili pored kazana ili se nosila kući i ostavljala da se njom zimi hrani stoka, koja je vrlo rado to jela.
Prilikom polaganja iz njega se najpre „kopanjom” izbaci džibra, pa se dobro opere i ostruže, ako je malo zagoreo, takvo zagorelo mesto izmaže se dobro slaninom. Zatim se napuni prevrelim šljivama ili kominom.
Napomena:
Džibra je i sinonim za lošu rakiju, neprijatnog mirisa i ukusa.
Ako se talog, koji ostaje nakon pečenja rakije ponovo iskoristi za pravljenje rakije, često uz dodatak šećera, dobija se džibra koja može biti i veoma opasna za konzumiranje.
Izvedena reč – džiber
Sinonim:
komina
Izvor: amarilisonline, vukajlija
Ukleti prsten kraljice Teodore doneo zlu kob kralju Aleksandru: Misterija blaga Nemanjića! (FOTO)
Izuzetan primerak nemanjićkog nakita zaobišla su bezbrojna turska pustošenja tokom 800 godina dok je počivao u tmni kraljevske grobnice, a igrom sudbine ponovo je zablistao na svetlu dana 1915.godine usred pakla Prvog svetskog rata
EVO KADA SE NI ZA ŽIVU GLAVU NE IDE NA GROBLJE: Veruje se da je mnogo OPASNO i da ćete navući veliku NESREĆU
Kada se ne ide na groblje? Pitanje koje je svako od nas makar jednom u životu postavio.
KAKVA KOLEKCIJA Slobodanu samo za FIĆU bilo je potrebno čak 700 dana ali NIJE ODUSTAO!
Užice - Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.
Niko je nikada nije video! Evo zašto je glava oslića misterija za sve nas
Na tezgama je veliki izbor morskih plodova i raznih vrsta riba, uključujući i oslić. Mnogi ljudi više vole ovu vrstu ribe zbog pristupačne cene i pogodnosti pri njenom spremanju, jer u odnosu na rečnu ribu oslić ima mnogo manje kostiju. Nažalost, u poređenju s bakalarom, pastrmkom i šaranom, oslić je manje popularan.
Idealno za krastavce i jagode: Samo kap ove tečnosti spasiće celu baštu od truljenja
Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje bakterija, gljivica i drugih „napasnika“, uzročnika infektivnih i upalnih procesa kod ljudi. Međutim, da li ste znali da jod možete da koristite da biste spasli i baštu od razbih bolesti biljaka?
Komentari(0)