POBUSNI PONEDELJAK Na ovaj dan se farbana jaja iznose na groblja i daruju se mrtvi

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Prvi ponedeljak posle Uskrsa naziva se Pobusani ponedeljak i on je posvećen mrtvima.

POBUSNI PONEDELJAK Na ovaj dan se farbana jaja iznose na groblja i daruju se mrtvi
Shutterstock

Toga dana, po narodnom verovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao i zadušnice. Tada se izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika. Taj dan se iznose vaskršnja jaja na grob - da bi i preminuli uživali u vaskrsenju Isusa Hrista.

Osim pravoslavnih vernika u Srbiji Vaskrsenje Hristovo po julijanskom kalendaru obeležavaju i ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i deo Eskima koji žive na Aljasci.

Da li sme da se radi za Pobusani ponedeljak?

Za praznike može da se radi, ali u isto vreme morate da nađete vremena za molitvu i za odlazak u hram. Na ovaj ponedeljak obavezan je odlazak na groblje, sve ostalo može da se odloži.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Oni koji ne mogu da odu na groblje iz bilo kojeg razloga, za svoje mrtve mogu da se mole i kod kuće.

Izvor: nportal, stil.kurir

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading