DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN Celim putem okupljeni narod klicao je "Slobodni smo"

M. M.

18:00

Zanimljivosti 0

Na beogradskoj tvrđavi se pored turske, vijorila i srpska zastava, a srpska straža je zamenila tursku.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN Celim putem okupljeni narod klicao je "Slobodni smo"
Printscreen

Sredinom marta 1867. knez Mihajlo odlazi u Carigrad. Početkom aprila, knez se vraća u Beograd. Pokazao je veliku upornost tokom pregovora sa Turcima, a i odnos između velikih sila mu je išao na ruku. Svi ti aspekti su doveli do potpunog uspeha njegovih pregovora.

Sultan mu je u Carigradu predao ferman o predaji gradova Beograda, Smedereva, Šapca i Kladova. Ferman o predaji gradova je svečano predstavljen na Kalemegdanu. Toj počasti su prisustvovali srpski velikodostojnici, predstavnici zemalja velikih sila, predstavnici i srpske i turske vojske, kao i celokupnog građanstva Beograda. Pošto je pročitan ferman, Knez Mihajlo je otišao u grad, gde mu je zapovednik beogradske tvrđave Ali Riza-paša simbolično predao ključeve grada.

Na beogradskoj tvrđavi se pored turske, vijorila i srpska zastava, a srpska straža je zamenila tursku. Poslednji odred turske vojske napustio je Beograd 24. aprila 1867. godine, a dan kasnije grad je napustio i poslednji turski komandant beogradske tvrđave Ali Riza-paša.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading