KRALJEVO DANAS OBELEŽAVA IMENDAN 140 godina od kako je ovaj grad dobio ime u čast Milana Obrenovića

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Istog dana u popodnevnim satima kralj Milan je posetio srušeni manastir Žiču i naredio da se izvrše iskopavanja i istraživanja radi obnove manastira.

KRALJEVO DANAS OBELEŽAVA IMENDAN 140 godina od kako je ovaj grad dobio ime u čast Milana Obrenovića
Printscreen

Kraljevo danas obeležava 140. godišnjicu od kako je kralj Milan uslišio želju Karanovčana za promenom imena Varoši.

Najstarije poznato ime naselja, za koje postoji pisani izvor, je Rudo Polje. Pod tim imenom se pominje 1476. u turskom katastarskom popisu Smederevskog sandžaka.

Nakon dolaska Turaka na prostore današnjeg Kraljeva i okoline osvajači su jednostavno preveli ime na turski jezik, što glasi Karan Ovasi. Narod je to pojednostavljeno izgovarao Karanovac. Isti naziv zabeležen je i u popisu iz 1528, a zatim se javljala dvojnost naziva, te se 1576. u različitim izvorima navodi kao Rudo Polje ili kao Karanovac. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na molbu meštana Karanovca, nakon krunisanja Milana Obrenovića za kralja u manastiru Žiči, ime grada Ukazom je promenjeno u Kraljevo 19. aprila 1882. Naziv se zadržao do posle Drugog svetskog rata, a 6. jula 1949. preimenovano je u Rankovićevo, po Aleksandru Rankoviću i taj naziv nosilo je do 8. januara 1955. godine, kada je vraćeno ime Kraljevo.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading