OVO JE NAJDUŽA ULICA U BEOGRADU Više puta kroz vekove menjala svoje ime, a danas se naziva po čuvenom srpskom kralju

J. K.

09:15

Zanimljivosti 0

U ovoj ulici nalazi se čuvani spomenik Vuka Karadžića.

OVO JE NAJDUŽA ULICA U BEOGRADU Više puta kroz vekove menjala svoje ime, a danas se naziva po čuvenom srpskom kralju
Printscreen

 

Najduža ulica u Beogradu je, kao što ste mogli i da pretpostavite, Bulevar kralja Aleksandra, za koju je potrebno najmanje dva i po sata laganog hoda kroz gužvu. Prostire se od Trga Nikole Pašića do Smederevskog puta i duga je oko 7,5 km.

Ova ulica je više puta kroz vekove menjala ime. U vreme rimskih osvajača pravac današnjeg Bulevara zvao se Via Militaris (Vojna ulica). Kasnije menja naziv u Carigradski drum, jer je spajao Singidunum (Beograd) sa Carigradom (Istanbulom).

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tokom 19. veka, proširenjem grada, Bulevar dobija novo ime Sokače kod Zlatnog topa. Kasnije se ovaj naziv menja u Markovu ulicu (1872-1895) deo od Terazija do ulice Dragoslava Jovanovića, a deo od Takovske do Beogradske dobija ime Fišekdžijska(1872-1895), po drvenim dućanima u kojima se prodavao barut u fišecima.

Ulica je krajem 19. veka dobila naziv po kralju Aleksandru Obrenoviću, ubijenom 1903. godine, a ispred zgrade studentskog doma "Kralj Aleksandar I", mu je podignut spomenik. 

Posle drugog svetskog rata menja naziv u Bulevar oslobođenja i Bulevar revolucije, a od početka 20. veka zove se Bulevar kralja Aleksandra.

kolekcija maketa automobila

KAKVA KOLEKCIJA Slobodanu samo za FIĆU bilo je potrebno čak 700 dana ali NIJE ODUSTAO!

Zanimljivosti

16:00

30 april, 2024

Užice - Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

Komentari(0)

Loading