MONUMENTALNO DELO PAJE JOVANOVIĆA Jedna od najpoznatijih i najimpozantnijih slika sa motivom iz srpske istorije je restaurirana i vraćena ponovo u Narodni muzej

J. K.

12:12

Zanimljivosti 0

Kompozicija "Krunisanje cara Dušana" slikara Paje Jovanovića je rađena 1900. godine po narudžbini Kraljevine Srbije za potreba Svetske izložbe u Parizu na kojoj je nagrađena zlatnom medaljom.

MONUMENTALNO DELO PAJE JOVANOVIĆA Jedna od najpoznatijih i najimpozantnijih slika sa motivom iz srpske istorije je restaurirana i vraćena ponovo u Narodni muzej
Printscreen

 

Predstavlja čin krunisanja koji se obavio u hramu Hristovog Vaskrsenja 1346. godine u srpskoj carskoj prestonici Skoplju.

Za potrebe izrade ove slike, Paja Jovanović je obišao stare srpske prestonice Prizren i Skoplje i srpske manastire Dečane, Gračanicu, Lesnovo, Žiču, Matejče, Nagoričane, Markov manastir i druge, kako bi prikupio autentične elemente za svoju sliku, ne bi li ona bila što verodostojnija.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pošto je još Dušanov deda kralj Milutin u Srbiji utvrdio romejski dvorski ceremonijal, Paja Jovanović se odlučio da caru Dušanu i carici Jeleni naslika romejska odela, za šta se obratio kostimijeru Bečke opere Blaškeru. On je na osnovu sačuvanih autentičnih romejskih slika uradio odela, po kojima je Jovanović naslikao odežde Dušana i Jelene, ali i protovestijara Nikole Buća koji čita carsku proklamaciju.

MONUMENTALNO DELO PAJE JOVANOVIĆA Jedna od najpoznatijih i najimpozantnijih slika sa motivom iz srpske istorije je restaurirana i vraćena ponovo u Narodni muzej Printscreen
 

 

Careva garda, koju su činili nemački vitezovi najamnici, naslikana je po uzoru na nemačke vitezove iz 14. veka, a njihov vođa Palman u ruci drži odgovarajući šlem.

Srpska konjica je prikazana delom u mletačkoj opremi, pošto znamo da je Dušan naručio 300 pancira iz Venecije za svoje ljude. Slikanje te opreme je rađeno na osnovu Skaliger-Monumenta u Veroni, a među njima se ističe mladi srpski vojvoda Preljub na turnirskom konju u prednjem planu slike.

Inspiraciju za grbove srpske vlastele, Jovanović je preuzeo iz Ilirskog grbovnika (baziranog na danas izgubljenom Ohmućevićevom grbovniku) koji se tada nalazio u Bečkoj dvorskoj biblioteci, a u nju je donet iz srpskog manastira Žitomislića na Neretvi.

Najviše poteškoća u slikanju, Jovanović je imao oko autentičnih izgleda odela običnog naroda i njihovog oružja, za šta je nešto malo detalja pronašao u manastiru Žiči.

 

 

(Izvor: Srpska Istorija

Slep a sve radi

LJUBIŠA JE FENOMEN Potpuno SLEP vešto barata OŠTRIM STRUGOM, vešt je bravar i još bolji stolar

Zanimljivosti

20:00

14 maj, 2024

Arilje – Ljubiša Đorđević iz sela Visoka kod Arilja već 15 godina živi u potpunom mraku, jer je zbog dijabetesa izgubio vid. Međutim, ovaj čovek pravi je fenomen u Srbiji, jer iako apsolutno slep on je fantastičan stolar i bravar, pa celo Arilje vrednom majstoru skida kapu. Ono što on uradi, tako spretno i precizno, neko ne bi mogao ni sa duplom dioptrijom.

Lubenica

SAVETI ZLATA VREDNI Evo kako da izaberete NAJSOČNIJU LUBENICU!

Zanimljivosti

20:00

13 maj, 2024

Ništa ne gasi žeđ u vrelim letnjim danima bolje od lubenice. Često je svrstavamo u voće, a ona je zapravo povrće i pripada porodici bundeva. Najlepšeg su ukusa i najslađe tokom leta, mada se mogu pronaći tokom cele godine. U nastavku teksta donosimo savete kako da izaberete najsočniju lubenicu.

Komentari(0)

Loading