ŠTA JE LUČ I ZA ŠTA SE KORISTI Veruje se da odbija zle duhove i leči rane

M. M.

13:00

Zanimljivosti 0

Etimološki reč luč je istog korena kao i latinska reč lux = svetlo, a u srpskom srodna je i reč luča = zrak

ŠTA JE LUČ I ZA ŠTA SE KORISTI Veruje se da odbija zle duhove i leči rane
Printscreen

 

Luč se u mnogim krajevima Srbije koristi za potpalu, iscepkano u komade i vezano u snopove. Luč se dobija od četinara, najčešće crnog bora, koji je bogat smolom.  Pošto je drvo inpregnirano smolom teško se kvasi pa i u vlažnoj sredini ostaje suvo i lako zapaljivo. Gori znatno duže u odnosu na drugo drvo istih dimenzija, daje jasan plamen, i ispušta prijatan miris smole.

Po luči su najpoznatiji stanovnici zapadne Srbije, Ere, koji su proizvodima luče snabdevali čitavu Srbiju. Za luč se vezuju mnoga narodna verovanja,a Pavle Sofrić Niševljanin piše:

U Bosni i Hercegovini veruje naš narod da luč odbija zle duhove i veštice, pa ga zato nosi u haljinama. Po zalasku sunčevu dete se inače ne iznosi iz kuće, već tek uz luč i komadić leba. Luč se ne sme baciti na đubre, a niti se sme gaziti. Ako se luč s obe strane zapali, onda se time kuga poziva u kuću, da sve ukućane potamani.

Čajkanović navodi da je luč kod našeg naroda u velikom poštovanju, gotovo isto kao i vosak. Ona brani od zlih duhova i veštica; zbog toga se krstići od luči ušivaju u haljine, a na kuće (ponegde u Bosni i danas još) meću ključaonice od luči. Sa zubljom luči nagorelom s obe strane tuku se zduhači — to je njivo oružje. Luč se upotrebljuje kao lek od zubobolje, i od krasta. Ako ovcu iskasapi vuk, treba je nakaditi nad luči, i ozdraviće, ma koliko da je iskasapljena (samo da joj grkljan nije prerezan).

 

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

najpoznatiji prijepoljski neženja

KAKO ĆE SE SADA NAĆI SRODNU DUŠU Kralju paprike i poznatom neženji HAKOVAN PROFIL ZA ŽENIDBU

Zanimljivosti

21:00

5 maj, 2024

Prijepolje - Najpoznatiji neženja u prijepoljskom kraju, poznat i kao kralj paprike, Njegoš Stojadinović iz Prijepolja, stekao je veliku popularnost kao vredan domaćin koji ne beži od teških poslava, fino zarađuje od svog poštenog rada ali i traži svoju životnu pratilju. O svemu tome svoje prijatelje, ali i javnost izveštavao je preko svog facebook profila, ali sada mu je on hakovan i ovom prijepoljskom domaćinu hakeri su napravili veliki problem. On želi sada da apeluje na sve građane da povedu računa, kako im se ne bi desilo isto.

veridba na 3.000 hiljade metara

KAKAV GEST ČAČANINA Veridba na 3.000 metara nadmorske visine, baš na rođendan verenice (FOTO)

Zanimljivosti

20:00

5 maj, 2024

Čačak - Veridba je jedan od najlepših momenata za svaku devojku, ali i najstresnijih za budućeg mladoženju. Jer ipak je on taj od koga se očekuje da klekne i pita ono čuveno pitanje, dok drži prsten u ruci za svoju voljenu. I dok se veliki broj momaka još uvek najčešće odlučuje za veridbu na neki uobičajen način, Jovan Nikolić (25) iz Čačka želeo je da taj momenat ostane uspomena za čitav život.

Komentari(0)

Loading