IZ VOJVODINE STIGLO JOŠ DESET JELENA Divljač stigla na Zlatibor

Jeleni na padinama srpskih planina ponovo obitavaju nakon skoro osam decenija

IZ VOJVODINE STIGLO JOŠ DESET JELENA Divljač stigla na Zlatibor
Printscreen

Nakon što je planina Zlatibor u martu prošle godine postala bogatija za deset jelena, ovog janura dobila je još deset "divljih" stanovnika - šest košuta i četiri laneta. Oni se trenutno nalaze u prihvatilištu u kom će ostati do kraja juna ili polovine jula, nakon čega će biti pušteni u prirodu.


Jedinke su stigle iz Vojvodine u okviru realizcaije državnog projekta reintrodukcije divljači, koji se sprovodi pod pokroviteljstvom ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Osim Zlatibora jeleni su vraćeni i na planine Tara i okolinu Prijepolja.


Jeleni na padinama srpskih planina ponovo obitavaju nakon skoro osam decenija. Tokom narednih meseci u planu je da na Zlatibor stigne još deset do petnaest jedinki, koje će takođe do početka leta boraviti u prihvatilištu kako bi prošle period prilagađavanja.

Prihvatilište je kompletno obnovljeno, prostire se na 18 hektara ograđene površine. Imaju sve potrebne uslove, hranu, vodu i neophodnu negu. Napravljene su hranilice za svaku vrstu hrane kao i pojilišta i solišta. Nakon adaptacije, biće pušteni na otvoreno područje lovišta Zlatbor.

kolekcija maketa automobila

KAKVA KOLEKCIJA Slobodanu samo za FIĆU bilo je potrebno čak 700 dana ali NIJE ODUSTAO!

Zanimljivosti

16:00

30 april, 2024

Užice - Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

Komentari(0)

Loading