SRBI OSNOVALI FK GALATASARAJ! Vojnici i braća Bakić, Turci ih nikada nisu zaboravili! (VIDEO)

Lepote Srbije

18:10

Zanimljivosti 0

Turski fudbalski klub Galatasaraj iz koga je kasnije proizašla i košarkaška sekcija osnovali su između ostalih i Milija "Milo" i Pavle Bakić, koji su bili poreklom iz sela Zabrđe kod Andrijevice.

SRBI OSNOVALI FK GALATASARAJ! Vojnici i braća Bakić, Turci ih nikada nisu zaboravili! (VIDEO)
Printscreen

Braća Milo i Pavle Bakić su poreklom iz plemena Vasojevića, a početkom 20. školovali su se u inostranstvu u istanbulskom Liceju 1905. godine.

Pavle i Milo su sa još 11 drugova osnovali Fudbalski klub Galatasaraj, a među njima je bio i Albanac Ali Sami Jen po kojem je stadion u Istanbulu dobio ime, ali Galatasaraj ne igra na njemu nekoliko godina.

SRBI OSNOVALI FK GALATASARAJ! Vojnici i braća Bakić, Turci ih nikada nisu zaboravili! (VIDEO) Printscreen
 

 

Njih dvojica su sa uspehom igrala u ovom klubu do 1910. godine. Milo i Pavle su živeli kod strica Mitra Bakića, koji je bio konzul u Osmanskom carstvu.

Braća su završila vojnu školu, dobila oficirski čin, a onda su se vratila na Cetinje i postali članovi Treće armije pod komandom Janka Vukotića. Osnivači Galatasaraja su imali problem da nađu boje dresova kluba.

Za prvu boju izabrali su kombinaciju crvene i bele, boje koje ima i turska zastava. Međutim, pod pritiskom vlasti morali su da promene boju."Pošto smo pogledali mnogo radnji, stigli smo do dućana Debelog Janko i videli dva predivna materijala. Jedan je bio crven, ali kao višnja, dok je drugi bio žute boje, sa možda jednom malom nijansom zlatne pomorandže. Kombinacija je izgledala kao krila i glava prelepog češljugara (vrsta ptice). Kao da se boje igraju u plamenu. Zamislili smo taj plamen nad glavama naših igrača, kako ih nosi iz prvenstva u prvenstvo", rekao je Sami Jen.

Da Turci nisu zaboravili ova dva momka, dokazala je poseta delegacije Turske i Galatasaraja Andrijevici i selu Zabrđe gde je otkrivena spomen ploča Bakićima.

Na njoj piše:

"U znak ličnog sećanja na crnogorske učenike gimnazije Galatasaraj, dvojicu prvih igrača i osnivača prvog turskog fudbalskog kluba Galatasaraj Mila i Pavla Bakića, s neizmjernim poštovanjem Fudbalski klub Galatasaraj".

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading