NEMAČKA CRKVA U BEOGRADU Koje tajne krije evangelistička crkva na Dorćolu

M. M.

15:00

Zanimljivosti 0

Izgradnja crkve je intenzivirana nakon nemačke okupacije, kada su na njoj radili prinudni radnici.

NEMAČKA CRKVA U BEOGRADU Koje tajne krije evangelistička crkva na Dorćolu
shutterstock

 

Beograd je kroz istoriju naseljavalo mnogo naroda različitih konfesija, a svi su za sobom ostavili svoje svetinje koje su postale simboli grada. Tako je danas najstarija građevina u Beogradu džamija na Dorćolu. Zanimljiva i ne tako poznata priča o jednoj konfesiji se krije u zgradi današnjeg BITEF Teatra.

Pored pijace Bajloni nalazi se nemačka evangelistička crkva, naprvljena početkom četrdesetih godina 19. veka. O njoj ne postoji mnogo pisanih izvora, a najviše što se zna je da je njena izgradna počela 1940. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Izgradnja crkve je intenzivirana nakon nemačke okupacije, kada su na njoj radili prinudni radnici. Pored nje je građen stambeni prostor, koji bi služio kao internat za đake, ali i prostori i kancelarije za sveštenstvo.

Izgradnja crkve je prekinuta zbog rata, ono što je napravljeno nije ni osveštano, tako da praktično nikad nije bila u službi, a nakon rata je zgrada nacionalizovana.

Dugo godina je služila kao radionica pozorišta „Boško Buha“, a njen gornji sprat za Arhiv Jugoslavije, da bi u periodu 1988-1989 bila rekonstruisana prilagođena kao prostor u kome je BITEF osnovao svoje pozorište, a deo koji je nekad bio predviđen za internat danas je stambeni prostor.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Honza Piroszka (@hpiroz88)

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading