VELIKI MANASTIR Nekada najbitniji manastir srpske despotovine danas metoh Hilandara

M. M.

17:00

Zanimljivosti 0

Postaje najbitniji manastir u vreme despotovine Brankovića kada je nazvan "Veliki manastir".

VELIKI MANASTIR Nekada najbitniji manastir srpske despotovine danas metoh Hilandara
printscreen youtube

 

Na 17 kilometara od centra Beograda, u istoimenom selu nalazi se manastir Slanci. Manastir je posvećen Svetom Arhiđakonu Stefanu, a manastirska slava je 9. januar.

Za nastanak ovog manastira postoje dve priče. Jedna je da ga je osnovao Sveti Sava početkom 13. veka, a druga priča o nastanku manastira u Slanicma se vezuje za kralja Dragutina Nemanjića.

Zbog toga što se nalazio na krajnjem severu srpske srednjovekovne države, za razliku od drugih svetinja nije bio pljačkan i rušen sve do 16. veka. Postaje najbitniji manastir u vreme despotovine Brankovića kada je nazvan „Veliki manastir“, a u čast porodice Branković promenjena je manastirska slava u Svetog Stefana, krsnu slavu Brankovića.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Photography by Aleks (@belgrade.pics)

 

Nakon osvajanja Sulejmana Veličanstvenog posle 1521. godine manastir je rušen nekoliko puta, a početkom 19. veka počela je njegova obnova. Zbog lošeg stanja ruševina manastir nije bilo moguće obnoviti pa je porušeno i ono što je od njega ostalo, a njegov materijal je korišćen u izgradnji crkve u Mirijevu i Velikom Selu.

Na mestu gde je nekad bila svetinja stanovnici sela Slanci su postavili ogradu, a na tom mestu je kasnije napravljena kapelia u koju je narod dolazio. 1961. godine počinju radovi na izgradnji današnje crkve. Slanci su danas muški manastir i metoh Hilandara,a  u njemu izvesni period provode monasi koji se spremaju za život na Hilandaru.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ПРАВОСЛАВНИ ПУТОПИС! (@zepi_photos)

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading