POSAĐENO 372 AUTOHTONIH VRSTA Umesto zagađenog vazduha grad na Moravi dobija prirodnu fabriku kiseonika

Jelena Vamović

15:51

Zanimljivosti 0

U okviru projekta „Zeleni pojas Čačka”, u rubnim zonama grada, na pet lokacija, u prethodnih nekoliko dana posađena su 372 nova stabla autohtonih vrsta drveća.

POSAĐENO 372 AUTOHTONIH VRSTA Umesto zagađenog vazduha grad na Moravi dobija prirodnu fabriku kiseonika
rina.rs

 

Realizacija projekta „Zeleni pojas Čačka“, započela je sadnjom 82 autohtone sadnice četinara (30) i lišćara (52) na uglu Bulevara Vuka Karadzića i Svetogorske ulice, koja će unaprediti urbanu klimu i povećati zelene površine.

Akcija je nastavljena sadnjom autohtonih vrsta lišćara (19) i četinara (8) po u ulici Danice Marković, gde je posađeno ukupno 27 stabala, a sadnja se nastavila i u ulici Slavka Krupeža u koju se „uliva” Bulevar Tanaska Rajića, razdvaja stambene objekte i prugu koja prolazi uz samu ulicu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Između se nalazi degradirani prostor površine 56 ari i 65 metara kvadratnih. Pošumljavanje ove površine pre svega ima za cilj razgraničenje pruge i stambenih objekata u smislu sigurnosti stanovništva, smanjenje buke, da obezbedi rezerve otvorenih prostora i ustanovi pojas otvorenog područja, sačuva regulaciju i specifični karakter lokaliteta. Zasađeno je 27 autohtonih sadnica četinara i lišćara .

Akcija „Zeleni pojas Čačka” obuhvatila je i „MZ Park” i to lokaciju koja se nalazi na uglu ulice Svetog Save i Bulevara Vuka Karadzića gde su izgrađeni objekti – zgrade, oko kojih je ostao degradiran i neuređen prostor pored vrlo frekventnih saobraćajnica, površine od 55 ari i 53 metra kvadratna. Pošumljavanje ove površine ima za cilja smanjenje degradiranih površina, očuvanje i unapređenje prirodnih predela u blizini stanovanja i smanjenje efekta buke i aerozagađenja u stambenoj zoni. Zasađeno je ukupno 38 autohtonih vrsta četinara (15) i lišćara (23).

Projekat „Zeleni pojas Čačka” realizovan je kao deo sporazuma Grada Čačka i Ministarstva zaštite životne sredine, vrednost projekta je 4, 5 miliona dinara od kojih je 1, 2 miliona opredelila lokalna samouprava.

 

(Izvor: Rina.rs)

petrija obrenović

PETRIJA OBRENOVIĆ Prosce je imala još u 13 godina, a udala se u 15 kao PRVA SRPKINJA U VENČANICI

Zanimljivosti

20:00

16 maj, 2024

Petrija je bila očeva mezimica... ponos i dika kneza Miloša Obrenovića, njegova najstarija ćerka i prvo dete koje je preživelo najranije detinjstvo. Odgajao ju je i vaspitao onako kako je i živeo - strogo i tradicionalno, bez preterane sentimentalnosti i nežnosti, ali to Petriju nije sprečilo da postane, svesno ili ne, dah promena i duh moderne Evrope koji je nepovratno stizao i u Srbiju.

Komentari(0)

Loading