NAJSTARIJE STABLO EVROPE NALAZI SE U SRBIJI Dud koji je zasadio naslednik Svetog Save

M. M.

16:00

Zanimljivosti 0

Od 1957. postaje zakonom zaštićeno stablo.

NAJSTARIJE STABLO EVROPE NALAZI SE U SRBIJI Dud koji je zasadio naslednik Svetog Save
Printscreen

 

Spomenik prirode Šam-dud nalazi se u porti Pećke patrijaršije, a njegova starost se procenjuje na oko 750 godina. U pitanju je primerak crnog duda (Morus nigra) koji je naslednik Svetog Save, Sava II, doneo sa puta iz pokrajine Šam u današnjoj Siriji. Verije se da je zasađen negde između 1263. i 1272. godine.

Po predanju ispod ovog duda je 1690. godine tadašnji patrijarh Arsenije III Čarnojević sazvao sabor na kome je odlučeno da srpski narod krene u veliku seobu preko Save i Dunava. Stablo je oštećeno u velikoj oluji 1957. godine kada je prepolovljeno, a grane koje su pale na zemlju su se primile, a iz njih su izrasle nove krošnje. Za Šam-dud se veruje da je najstariji crni dud u evropi, a još je zdrav i plodonosan.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Zoran Damnjanović (@zoran_gm67)

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading