„Čovek koji nije postojao“ Kako je srpski Džejms Bond uticao na ishod Drugog svetskog rata

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Pohađao je najbolje škole od Dubrovnika do Londona i Pariza. Pravni fakultet je završio u Beogradu, a postdiplomske studije upisao je u Frajburgu.

„Čovek koji nije postojao“ Kako je srpski Džejms Bond uticao na ishod Drugog svetskog rata
Printscreen

 

Britanski agent Džejms Bond, koji je glavni lik u čak 27 filmova i koga su igrali čak šest glumaca, akter je mnogih špijunaža i poznati tajni agent. Filmovi o Bondu snimani su po knjigama Ijana Fleminga, a postoje pretpostavke da je Flemingu kao inspiracija poslužio Srbin iz Titela Duško Popov.

Duško Popov je odrastao u bogatoj trgovačkoj porodici u Titelu. Pohađao je najbolje škole od Dubrovnika do Londona i Pariza. Pravni fakultet je završio u Beogradu, a postdiplomske studije upisao je u Frajburgu. U Nemačkoj je bio u vreme uspona nacističke partije, čiji je veliki protivnik bio.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U Hamburgu je upoznao Johana Jebsena, bogatog mladića sa kojim je postao blizak prijatelj. U to su vreme počeli progoni Jevreja, što je užasavalo Popova. Popov i Jebsen su prkosili nacistima i pili kafe u jevrejskim lokalima. Nedugo potom Popova i Jebsena je uhapsio Gestapo, ali su zahvaljujući vezama koje je njegov otac imao u ministarstvu spoljnih poslova pušteni i proterani iz Nemačke.

Printscreen

Prjatelj koga je Popov stekao u Nemačkoj bio je čovek koji ga je uveo u svet špijunaže. Jebsen je na početku rata bio dvostruki agent koji je radio za britanski MI6 i nemački Abver. U jednom razgovoru sa Duškom predložio mu je da se i on priključi, i tako bori protiv nacista.

Nominalno su radili za Abver, ali su tajno prenosili mnoge bitne podatke u MI6. Postoje priče da je Popov jednom prilikom tražio da se sastane sa šefom FBI Huverom zbog informacija o napadu Japanaca na Perl Harbor. Huver je to odbio, a ispostavilo se da je Popov imao tačne podatke.

U nastavku rata najvažnija operacija je bila prenošenje lažnih podataka o koncentraciji vojske u Velikoj Britaniji. Popov i ekipa oko njega su naveli nemačke službe da invaziju u Kaleu umesto u Normandiji. To je iznenadilo Nemce i dovelo do uspešne invazije saveznika u Zapadnu Evropu.

Posle rata Popov je osim povremenih zadataka prestao da se bavi špijunažom i posvetio se pravnim poslovima. Memoari Dušana Popova pod naslovom „Tricikl“ objavljeni su 1974. godine.

Predgovor je napisao Even Montegju, njegov saradnik i autor knjige „Čovek koji nije postojao“.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading