NAJBOGATIJI SRBIN I INDUSTIJALAC EVROPE U njegovim preduzećima je radilo oko 50 000 radnika

M. M.

22:01

Zanimljivosti 0

Najveći srpski inžinjer, industrijalac, dobrotvor i graditelj.

NAJBOGATIJI SRBIN I INDUSTIJALAC EVROPE U njegovim preduzećima je radilo oko 50 000 radnika
Printscreen wikipedia

 

Miloš Savčić je rođen 1865. u Svilajncu. Pošto je njegova porodica bila dobro stojeća dobio je najbolje obrazovanje u Beogradu, a kasnije i u Minhenu gde završava Visok tehničku školu 1889. godine. U Nemačkoj radi na raznim poslovima i već tada pokazuje izvrsnost u poslu. Uspešna karijera graditelja bavarskih železnica biva privremeno prekinuta jer, zbog smrti majke, odlučuje da se vrati u Srbiju.

Po povratku u Srbiju 1893. godine osniva inžinjersko-arhitektonsku kancelariju i počinje da radi na projektovanju kuće Luke Ćelovića u Karađorđevoj ulici. Prema nekim podacima prvu upotrebu armiranog betona u gradnji u Beogradu uveo je Miloš Savčić. Posle počinje da širi svoj posao,  projektovao je klanicu i izgradio kanal – tunel od ugla Bosanske i Balkanske ulice do ulice Kneza Pavla.

Printscreen wikipedia

Godine 1901. kupio je veliku državnu šumu „Tara“ i napravio prvu parnu strugaru u Srbiji. Godine 1911. postao je i tehnički direktor „Društva za tehnička preduzeća“. Bio je potpredsednik „Sartida“.

Lista svih poslova i zaduženja  Miloša Savčića je još duža. Upustio se u političke vode, bio je narodni poslanik i ministar građevine, a kralj Aleksandar Karađorđević ga je postavio za gradonačelnika Beograda. Za vreme svog mandata oslobodio je Beograd nepovoljnog kredita koji je gušio grad.

Izgrađena je električna centrala, kaldrmisane su ulice, napravljena je škola u Dečanskoj ulici (današnja muzička škola Mokranjac), a uveden je i nov sistem naplate naplate električnog osvetljenja i vode, koji je omogućio samofinansiranje opštine, a finansijski je grad ojačan i osnivanjem Štedionica Opštine grada Beograda s ciljem da prima prihode i plaća troškove opštine.

Pored svega ovoga Savčić je otkupio vinograde koji su se nalazili na periferiji Beograda i počeo da gradi vikendicu na tom mestu, a kasnije je taj deo oko njegove vikendice postao najelitniji deo Beograda, Dedinje. Treba pomenuti da je bio vlasnik čak 250 rudnih polja, osnovao je rudnik „Trepča“ i termoelektranu „Obilić“, a procenjuje se da je bio 11. najbogariji Evropljanin pre početka Drugog svetskog rata i u njegovim preduzećima bilo je zapošljeno 50 000 radnika.

Printscreen wikipedia

petrija obrenović

PETRIJA OBRENOVIĆ Prosce je imala još u 13 godina, a udala se u 15 kao PRVA SRPKINJA U VENČANICI

Zanimljivosti

20:00

16 maj, 2024

Petrija je bila očeva mezimica... ponos i dika kneza Miloša Obrenovića, njegova najstarija ćerka i prvo dete koje je preživelo najranije detinjstvo. Odgajao ju je i vaspitao onako kako je i živeo - strogo i tradicionalno, bez preterane sentimentalnosti i nežnosti, ali to Petriju nije sprečilo da postane, svesno ili ne, dah promena i duh moderne Evrope koji je nepovratno stizao i u Srbiju.

Komentari(0)

Loading