SKLADIŠTA ISPOD BEOGRADSKE TVRĐAVE Veštačke pećine za čuvanje baruta

M. M.

21:30

Zanimljivosti 0

Svaki put kada se obnavljalo porušeno graditelji su dodavali nešto novo i unapređivali utvrđenje do većeg nivo od pre rušenja.

SKLADIŠTA ISPOD BEOGRADSKE TVRĐAVE Veštačke pećine za čuvanje baruta
Printscreen youtube

 

Beogradska tvrđava je tokom svog postojanja bila više puta rušena i obnavljana. Svaki put kada se obnavljalo porušeno graditelji su dodavali nešto novo i unapređivali utvrđenje do većeg nivo od pre rušenja.

Kada je Beograd pripao Austrijancima nakon Požarevačkog mira uprava grada je odma prionula da obnovi porušene delove tvrđave i modernizuje ih po standardima tadašnjeg graditeljstva.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U prethodnom ratu 1688. godine tokom bombardovanja je pogođen barutni magacin smešten u Despotovom Gradu što je izazvalo veliku eksploziju u kojoj je stradao gotovo ceo Despotov Grad. Austrijanci nisu stigli da naprave novi magacin za barut, a Turci kada su preuzeli Beograd nisu imali resurse za to.

printscreen youtube

 

Konačno u periodu od nekoliko godina tokom austrijske uprave nad Beogradom i delovima Srbije radovi su izvedeni u sklopu celokupne i obimne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave po zamisli princa Eugena i projekatnoj dokumentaciji majora Franca Nikole Sulija, jednog od glavnih inženjera angažovanih na rekonstrukciji Beogradske tvrđave, koji je za izgradnju ovog izuzetnog i inovativnog inžinjerijskog poduhvata, inspiraciju dobio sa više strana.

Gradnja je relativno kratko trajala, i za smo tri godine (1718–1721) magacine je iskopan u steni, zbog nametnute potrebe da se što pre u Beogradskoj tvrđavi izgradi bezbedno sklonište za barut, zaštićeno od neprijateljske artiljerije.

Veliki barutni magacin se sastoji od dve prostorije koje stoje na po 9 velikih stubova i prostranog  hodnika. Prostor se koristio kao barutni magacin do početka 20. veka. Obe dvorane i hodnik iskopane su ispod same tvrđave, u beloj krečnjačkoj steni.

Danas je jedan deo barutane obnovljen i otvoren za posetioce. U njemu se nalazi postavka antičkih spomenika, statua i sarkofaga sa prostora Singidunuma, Viminacijum, Sirmijuma…

printscreen youtube

 

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading