ROKI I BOB MARLI U BANATU Šta povezuje dva sela u Srbiji

M. M.

19:30

Zanimljivosti 0

Zanimljive priče o dva spomenika u Srbiji.

ROKI I BOB MARLI U BANATU Šta povezuje dva sela u Srbiji
Printscreen youtube

 

Spomenici određenim istorijskim ličnostima, likovima iz filmova i serija ili pop kulture obično se podižu u mestima u kojima su rođeni ili sa kojima su na neki način povezani.

To je pravilo, ali ono ima izuzetke. Na primer spomenik Brus Liju u Mostaru ili namera, a možda i šala, da se u Čačku podigne spomenik jednoj glumica u američkoj seriji „Seks i grad“ Sari Džesiki Parker.

Centralni trg Žitišta kod Zrenjanina već više od jedne decenije krasi skulptura posvećena liku koga glumi Silvester Stalone, Roki Balboa. Skulptura je visoka preko 5 metara, a inicijativa je potekla od stanovnika Žitišta koji su smatrali da će ovakva jedna skulptura povećati interesovanje posetilaca za njihovo selo. Svečano otkrivanje statue se dogodilo 18. avgusta 2007. godine, uz prisustvo velikog broja ljudi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KortoMalteze__ (@kortomalteze__)

Drugo selo u Banatu koje ima sličnu priču i još zanimljiviji spomenik je Banatski Sokolac. Kome li su oni podigli spomeni? Da nije Apolo Krid, Rokijev prijatelj,u pitanju? Ne, Banatski Sokolac ima spomenik jamajčanskom rege pevaču Bobu Marliju. On se nalazi u ovom selu od avgusta 2008. godine, a na svečanosti otkrivanja spomenika koncert su održali beogradski  „Del Arno bend“ i njihov rege kolega sa Jamajke „Ras Ejbraham end d Ajri vajbs“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mima Gavrilov (@lajkamim_a)

 

petrija obrenović

PETRIJA OBRENOVIĆ Prosce je imala još u 13 godina, a udala se u 15 kao PRVA SRPKINJA U VENČANICI

Zanimljivosti

20:00

16 maj, 2024

Petrija je bila očeva mezimica... ponos i dika kneza Miloša Obrenovića, njegova najstarija ćerka i prvo dete koje je preživelo najranije detinjstvo. Odgajao ju je i vaspitao onako kako je i živeo - strogo i tradicionalno, bez preterane sentimentalnosti i nežnosti, ali to Petriju nije sprečilo da postane, svesno ili ne, dah promena i duh moderne Evrope koji je nepovratno stizao i u Srbiju.

Komentari(0)

Loading