Lekovita banja na obali slanog jezera: Mesto legendi i rehabilitacioni centar Srbije VIDEO

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Banja Rusanda nalazi se na obali najvećeg slanog jezera u Srbiji i spadaju u red najpoznatijih domaćih lečilišta.

Lekovita banja na obali slanog jezera: Mesto legendi i rehabilitacioni centar Srbije VIDEO
Shutterstock

Na svega 17 kilometara od Zrenjanina, u okviru naselja Melenci, pokraj jezera Rusanda leži ova poznata banja. Ovo jezero pruža neverovatne lekovitosti što doprinosi tome da se ona izdvaja od ostalih banja u našoj zemlji.

Istorija Rusandske banje

Od davnina se govori o lekovitosti rusandskog blata, mnoge legende i narodne priče o ovoj banji, prenose se decenijama sa koleno na koleno. Jedna od njih vezuje se za devojku Roksandu, koja je u jezeru izgubila verenički prsten i dok ga je tražila izlečila je bolne zglobove. Po drugoj legendi guščarici su bežale guske na drugu obalu i dok je hodala po jezeru i mulju izlečila je reumatizam. Steva je čuvao svinje, koje po letnjoj vrućini nisu napuštale jezero, pa je Steva morao da ih potera i gacajući po blatu je primetio da mu je nestala šuga.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naziv Melenci potiče od turske reči melisa, što u prevodu znači lek.

Godine 1867. lekovitost ove banje otkrio je paroh Nikola Bibić i kao učen čovek tog doba je poslao mulj i vodu iz jezera na analizu u Beč. Bečki stručnjaci su bili fascinirani kvalitetom vode i blata, i upoređivali su banju Rusandu sa tada nadaleko poznatim banjama Marienbad i Francesbad. Oni su utvrdili da se u hemijskom sastavu blata i vode nalaze: natrijum, natrijum-slufat, natrijum karbonat, sumporna kiselina, kalcijum, magnezijum i mnogi drugi minerali.

Danas je banja Rusanda Specijalna bolnica za rehabilitaciju i predstavlja jednu od najeminentnijih ustanova ovog tipa u našoj zemlji.

Lekovita svojstva banje Rusande

Zdravstveni turizam ovde ima najdužu tradiciju, a kvalitetan peloid, stručni kadar, savremena oprema, prirodno okruženje obezbeđuju Rusandi visok stepen tržišne konkurentnosti.

Zadaci rehabilitacije kada su u pitanju ove oblasti jesu da očuva ugrožene funkcije organizma, uspostavi oštećene funkcije, nadoknadi izgubljene funkcije kroz razvijanje preostalih sposobnosti i da, ukoliko se druge opcije izuzmu, prilagode osobu na invalidnost.

Oblasti u kojima je lekovitost voda, blata i medicinskih tretmana banje Rusande posebno vidljiva jeste rehabilitacija nakon neuroloških oboljenja, stanja nakon traume ili hirurških intervencija, reumatoloških oboljenja, kožnih oboljenja, kao i kod deformiteta lokomotornog sistema kod dece.

Kako doći do banje Rusande?

Zrenjanin je najveći grad koji se nalazi u blizini Rusande, a od prestonice naše zemlje udaljena je nepunih 100 kilometara. Put koji vodi do nje je magistralni put Beograd – Zrenjanin – Kikinda, ili ako idete iz pravca Novog Sada, onda samo Novi Sad – Kikinda. Ovi magistralni putevi su veoma prohodni, te se smatra da ona ima povoljan turistički položaj.

(b92)

kućica na Drini

NEVEROVATNO Kinezi prelaze hiljade kilometara da vide ovo mesto u Srbiji! (FOTO)

Turizam

19:00

9 maj, 2024

Bajina Bašta – Saradnja Srbije i Kine je odlična, a da su to dve prijateljske zemlje najbolje pokazuje i poseta kineskog predsedika srpskoj prestonici. Ipak, nije samo Si Đinping oduševljen našom zemljom, već i hiljade i hiljade turista koji svake godine stižu iz Kine. Jedna od nezaobilaznih tački na njihovoj mapi je opština Bajina Bašta i to zbog kućice na Drini koja je za njih prava atakcija.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading