SRPSKO JEZERO KAO STANIŠTE BELOGLAVOG SUPA Pravi dragulj naše zemlje koji morate posetiti, idealno mesto za odmor, pecanje i šetnju (FOTO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Na jezeru postoje uslovi za razvoj izletničkog i stacionarnog turizma, koje uključuje kupanje, sunčanje, pecanje i šetnju.

SRPSKO JEZERO KAO STANIŠTE BELOGLAVOG SUPA Pravi dragulj naše zemlje koji morate posetiti, idealno mesto za odmor, pecanje i šetnju (FOTO)
Shutterstock/Radoinjsko jezero

 

Radoinjsko jezero je treće po redu veštačko, akumulaciono jezero na reci Uvac. Nalazi se nizvodno u odnosu na Sjeničko (Uvačko) i Zlatarsko jezero. Nastalo je pregrađivanjem reke Uvac, na 43 kilometara od ušća u reku Lim. Spada u grapu manjih, veštačkih jezera.

Radoinjsko jezero je sastavni deo Specijalnog rezervata prirode „Uvac“. To je prirodno dobro prve kategorije i od izuzetnog je značaja za Republiku Srbiju. Kao i ostala dva jezera na reci Uvac, Radoinjsko jezero predstavlja jedno od retkih mesta u Srbiji, na kojima živi beloglavi sup.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Brana Radoinjskog jezera je visoka 40 metara, duga 150 metara i nalazi se na 760 metara nadmorske visine. Dužina jezera je 11 kilometara, a njegova ukupna površina iznosi 0,55 kilometara kvadratnih. Maksimalna širina jezera dostiže 500 metara, a najdublja tačka se nalazi na 30 metara ispod površine vode. Voda iz Radoinjskog jezera sprovodi se cevima do turbina hidroelektrane Bistrica, odakle otiče u reku Lim. Na ovaj način je promenjen prirodni tok reke Uvac.

Vodostaj radoinjskog jezera nema velike oscilacije tokom godine. Na jezeru postoje uslovi za razvoj izletničkog i stacionarnog turizma, koje uključuje kupanje, sunčanje, pecanje i šetnju.

Radoinjsko jezero je bogato ribom, a najbrojniji su: zlatovčica, klen, skobalj, plotica, mrena, šaran… Obalu ovog jezera čine krečnjačke stene, a okolina jezera obiluje zelnim površinama.

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading